Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afschermen moet, maar de wijze waarop staat niet vast

Ingediend door jinke op 28 april 2023 - 11:05

Het afschermen van hobbypluimvee tegen contact met (uitwerpselen van) in het wild levende dieren is verplicht, maar de wijze waarop kan de houder zelf bepalen. Dit volgt uit een besluit op het bezwaar van een hobbypluimveehouder tegen het opleggen van een dwangsom vanwege het niet voldoen aan de afschermplicht.

De hobbypluimveehouder, bij wie een groot aantal hennen en hanen los rondliep op zijn terrein, heeft pas nadat hem een dwangsom was opgelegd van maximaal €10.000, besloten zijn dieren in hun vrijheid te beperken. De NVWA had het volgende bepaald:

  • U moet aan uw afschermplicht voldoen,
  • u moet uw pluimvee binnen een gebouw/hok te brengen en daar houden, of uw pluimvee houden op een terrein in kleinere, goed omheinde ruimtes met voldoende leefruimte en waarin uw pluimvee in een afgedekt gedeelte gevoederd kan worden, waaruit uw pluimvee niet kan ontsnappen of de leefruimte door wilde dieren kan worden betreden of anderszins bevuild,
  • u moet de omheinde ruimte ook overspannen, bijvoorbeeld met een net en rood-witte linten.

Te strikt, te dwingend
In het besluit op bezwaar geeft de NVWA aan dat dit te strikt, te dwingend is geformuleerd. In het besluit is ''moeten'' vervangen door ''kunnen''. De hobbypluimveehouder heeft niet kunnen kiezen hoe hij de overtreding kon oplossen, erkent de NVWA. Wat hem is opgelegd, is niet in wet- en regelgeving omschreven. In de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen staat niet hoe de afschermplicht moet worden ingevuld. De regeling heeft het over ‘passende maatregelen’. ''Bovendien volgt uit rechtspraak dat een overtreder bij de oplegging van een last onder dwangsom zelf de keuze wordt gelaten ten aanzien van de middelen die hij wenst toe te passen om aan de overtreding een einde te maken.'' (...) U dient dus wel aan de afschermplicht te voldoen, maar u heeft zelf keuze bij de wijze waarop u deze invult. Indien u voor een alternatieve oplossing kiest, is dit op eigen risico''.

De NVWA wijst er in het besluit op dat de hobbypluimveehouder zijn hennen en hanen nu niet zomaar weer kan loslaten. Dan kan alsnog de dwangsom in werking treden. De afschermplicht houdt volgens het besluit in elk geval in dat vogels het terrein niet kunnen verlaten en daar in contact komen met wilde vogels. ''Wilde vogels kunnen ook op uw terrein landen en op die manier in contact komen met uw vogels. U dient daarom nog steeds maatregelen te nemen om uw vogels zoveel mogelijk af te schermen van wilde vogels en hun uitwerpselen.'' Een vrijstelling of ontheffing op grond van de Wet Dieren is niet mogelijk, aldus de NVWA. Die kunnen alleen worden toegepast als ''het belang van de gezondheid van de mens, dieren of planten zich daar niet tegen verzetten. Juist in dit geval is sprake van een maatregel die zich richt op de bescherming van de gezondheid van dieren, namelijk het beperken van de verdere verspreiding van Aviaire Influenza.''

Redactie Levende Have

Recent nieuws over de ophok- en afschermplicht is hier te vinden. Het risico op een uitbraak van vogelgriep wordt door de deskundigengroep dierziekten nog steeds als ''hoog'' ingeschat. De ophok- en afschermplicht, die op 5 oktober 2022 landelijk van kracht werd, blijven voorlopig in stand, zo heeft het ministerie van LNV op 27 april bekend gemaakt.

Lees meer:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier