Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest steekt grens van Polen en Duitsland over

Ingediend door jinke op 23 februari 2022 - 09:01

Bijgewerkt bericht. Update 23 februari 2022

In 2020 is het virus dat Afrikaanse varkenspest veroorzaakt de grens tussen Polen en Duitsland overgestoken. In de maanden die daarop volgden, raakten ruim 3000 wilde zwijnen besmet en ook enkele bedrijven. Begin 2022 zijn de deelstaten Brandenburg en Saksen, en Mecklenburg-Vorpommern besmet gebied. Op de Pools-Duitse grens is een 120 km lange afrastering geplaatst. Dit is niet afdoende gebleken.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook in Italië is het virus opgedoken. Er zijn 46 besmette zwijnen gevonden in de regio's Piemonte en Ligurië (stand februari 2022). Er heeft zich ook een uitbraak voorgedaan bij gehouden varkens. 

Het grootste risico op verspreiding en de introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland zit in het contact tussen bedrijven, in menselijk handelen. Het risico op insleep is begin 2022 klein tot matig ('medium'), aldus de deskundigengroep dierziekten in een advies aan het ministerie van LNV. De groep waarschuwt dat het risico de komende vijf jaar toeneemt van gemiddeld naar groot. Verder wijzen de deskundigen op het belang van een goede afscheiding op de locatie waar varkens worden gehouden om contact met wilde zwijnen te voorkomen. (zie bijlage)

De Producenten Organisatie Varkenshouderij en Vee&Logistiek doen een oproep aan Nederlandse varkenshouders om alle hygiënevoorschriften in acht te nemen. Er bestaat een groot risico dat het virus door vervoer van varkens naar Nederland komt. Er zijn nogal wat connecties tussen varkensbedrijven in Nederland en in het oosten van Duitsland. ''Mijd volledig de kern- en beschermingsgebieden die in het buitenland zijn ingesteld rondom de gevonden AVP-positieve gevallen: rijd er niet naar toe met dieren, haal er geen dieren vandaan, en rijd er ook niet doorheen. Vermijd voorlopig zoveel mogelijk de deelstaten Brandenburg en Saksen. Kom daar niet, tenzij strikt noodzakelijk'', luidt het dringende advies.

Ook maken Nederlandse varkenshouders gebruik van buitenlandse arbeidskrachten, zoals Polen en Roemenen. Deze landen behoren tot de Europese top 2 als het gaat om het aantal aangetroffen besmette wilde zwijnen en varkensbedrijven. Groot risico zit eveneens in de aanvoer van veevoer uit besmette gebieden. Een grote kans op introductie van Afrikaanse varkenspest lijkt te zijn geassocieerd met de import van gras, graan en maïs. Uit Roemeens onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen voeding van varkens met granen uit besmette gebieden en de kans op een uitbraak.

Redactie Levende Have

Lees  ook:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier