Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest steekt grens van Polen en Duitsland over

Ingediend door jinke op 10 september 2020 - 15:01

Voor het eerst is er aan de Duitse kant van de grens met Polen een geval van Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Het gaat om een wild zwijn dat al enige tijd geleden is gestorven. Het Duitse veterinaire Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI) heeft de besmetting bevestigd.

Gesproken wordt over een karkas van een paar jaar oud. De website nieuweoogst.nl meldt: ''Binnen de 4 kilometerzone zijn geen varkensbedrijven. De vindplaats grenst echter aan de regio Oder-Spree, waar zich wel grote bedrijven met varkens bevinden. Dat baart de Duitse overheid en Duitse varkenshouders veel zorgen.'' Nogal wat van die bedrijven zijn in Nederlandse handen. Ook zijn er in het gebied veel kleine varkenshouderijen met één of enkele varkens.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het bericht over het dode wilde zwijn volgt op aanhoudende meldingen van Afrikaanse varkenspest in Polen. Op de Pools-Duitse grens is een 120 km lange afrastering geplaatst. Het is mogelijk dat deze afrastering nieuwe gevallen aan de Duitse kant van de grens voorkomt.

Update 23 september 2020
Het aantal besmette wilde zwijnen bedraagt inmiddels 27. Tot dusver is één wild zwijn aangetroffen dat nog wel leefde, maar ziek was. Dat er nog een besmet dier in leven was, duidt erop dat het virus al langer aanwezig is en zich inmiddels wijder heeft verspreid. Het gaat dus niet om een oude, uitgedoofde besmetting, zoals aanvankelijk werd gehoopt. De Duitse autoriteiten houden rekening met meer besmettingsgevallen. De besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in het district Oder-Spree, een gebied ten zuidoosten van Berlijn. Spree-Neisse, Dahme-Spreewald en Oder-Spree worden nu beschouwd als restrictiegebieden. In een door de Duitse overheid ingesteld beperkingsgebied bevinden zich vijftig varkensbedrijven met in totaal 150.000 varkens. Deze bedrijven hebben te maken met allerlei beperkingen.
Het restrictiegebied heeft inmiddels een omtrek van 60 kilometer en beslaat in totaal 150 vierkante kilometer. Het is omheind met een mobiele, elektrische afrastering. Daaromheen is een bufferzone ingesteld van ongeveer 2.300 vierkante kilometer.

Redactie Levende Have

Lees  ook:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier