Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest nadert Nederland

Ingediend door jinke op 02 juli 2022 - 16:21

Op circa 15 kilometer van de grens bij Denekamp (Ov) is in het Duitse Emsbüren Afrikaanse Varkens Pest (AVP) aangetroffen op een bedrijf met 280 zeugen en 1500 biggen. Alle dieren worden gedood, mogelijk ook de varkens op bedrijven die contact hebben gehad met het besmette bedrijf.

Het besmette bedrijf ligt in een gebied waar zeer veel varkens worden gehouden. In de 10-kilometerzone rond het bedrijf liggen 296 bedrijven met 195.000 varkens. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzamelt gegevens voor een risicobeoordeling en inventariseert daarbij het vervoer van varkens over de grens, zo heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt. 


Update 8 juli 2022: Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat meerdere bedrijven zijn besmet met het virus dat Afrikaanse Varkens Pest veroorzaakt. De Deskundigengroep Dierziekten constateert dat het virus door toedoen van menselijk handelen ''grote sprongen'' kan maken. Minister Staghouwer schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: ''Illegale handel of onachtzaamheid van mensen bij het vervoer, gebruik en achterlaten van met virus verontreinigd materiaal is vaak de bron van een introductie op houderijen en deels ook bij wilde zwijnen.''


De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vindt het zorgelijk dat de ziekte is uitgebroken in een veedicht gebied, met zowel aan de Duitse als Nederlandse kant van de grens relatief veel varkensbedrijven.

Agrarheute meldt dat insleep via wilde zwijnen vooralsnog is uitgesloten. Insleep via besmet sperma of veevoer uit gebieden waar Afrikaanse Varkenspest heerst, is waarschijnlijker, aldus Agrarheute.

Het virus dat AVP veroorzaakt is al een tijdje actief in Duitsland. Er doen zich al geruime tijd besmettingen voor bij wilde zwijnen en gehouden varkens.

Update 15 juli 2022:
De virusverspreiding over grote afstanden als we de laatste tijd hebben gezien zijn het gevolg van onachtzaamheid van mensen, door het onvoldoende toepassen van bioveiligheidsmaatregelen, schrijft minister Staghouwer in antwoord op kamervragen. ''Dat betekent dat, ondanks alle voorzorgmaatregelen die wij en belanghebbenden nemen, het ook in Nederland kan uitbreken.''
De vrees bestaat dat het virus via voer wordt geïmporteerd. Staghouwer ziet dat als een verantwoordelijkheid voor de sector. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het virus lang actief blijft in sojameel: 112 dagen bij vier graden, 21 dagen bij 20 graden en ten minste zeven dagen bij 35 graden.

Redactie Levende Have

Lees ook:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier