Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest komt langzaam onze kant op

Ingediend door jinke op 18 november 2017 - 10:01

Afrikaanse varkenspest was lang een probleem van Rusland. De laatste tijd duikt het virus steeds vaker in Europa op. Niet alleen bij wilde zwijnen, maar ook bij gehouden varkens.

Begin november was er een melding vanuit Moldavie, dichtbij Odessa. Daar is Afrikaanse varkenspest aangetroffen op een kleinschalige varkenshouderij. In de EU zijn in de eerste helft van 2017 in totaal 1314 meldingen gedaan van uitbraken van Afrikaanse varkenspest onder gehouden varkens (48 uitbraken) en wilde zwijnen (1266 uitbraken). De meeste daarvan in de Baltische staten, vooral Estland en Letland. In Tsjechië zijn op 29 juni voor het eerst uitbraken van Afrikaanse Varkens Pest gemeld. Ook komen er meldingen uit Polen, onder meer uit Laski, ten zuidwesten van Warschau. Dat is verontrustend omdat er veel verkeer is tussen Polen en West-Europa. In Duitsland en Nederland is een groot aantal Polen werkzaam in de agrarische sector. Aannemelijk is dat de Afrikaanse varkenspest binnenkort een sprong zal maken naar Duitsland.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun Levende Have

De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt reizigers geen varkensvleesproducten mee te nemen uit genoemde gebieden. De NVWA heeft een tweede reiniging en ontsmetting ingesteld voor vrachtwagens die terugkomen uit gebieden waar Afrikaanse varkenspest heerst. Afrikaanse varkenspest kan ook via teken (Ornithodorus moubata) worden overgebracht. De EFSA (Europese organisatie voor voedselveiligheid) stelt dat het gecontroleerd afschieten van wilde zwijnen in een besmet gebied effectief kan zijn om het oprukkende virus te stoppen. 

Advies van Levende Have: kleinschalige houders die hun varkens buiten hebben lopen doen er verstandig aan elk contact met wilde zwijnen en het voederen van de varkens door passanten te voorkomen. Houders van varkens die nog niet geregistreerd zijn, doen er verstandig aan de dieren alsnog aan te melden. Niet-geregistreerde varkens zijn sowieso de klos bij een uitbraak. 

Wil je op de hoogte blijven over Afrikaanse varkenspest, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier