Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest komt angstaanjagend dichterbij

Ingediend door jinke op 13 september 2018 - 20:25

De Afrikaanse Varkenspest is nu wel angstaanjagend dicht bij gekomen. De vondst van het virus dat de zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt bij twee dode wilde zwijnen in Belgisch Luxemburg, toont aan dat de sprong naar het westen definitief is.

Tot dusver kwamen de meldingen vooral uit Oost-Europese landen. Recent kwam daar China bij. De melding vandaag uit België betreft twee dode wilde zwijnen die zijn gevonden in de gemeente Etalle, op 150 kilometer ten zuiden van Maastricht. De besmetting is vandaag door een Belgisch lab bevestigd.
In Nederland worden wilde zwijnen geregeld getest op Afrikaanse varkenspest. Tot medio 2018 zijn in totaal 900 monsters onderzocht. Alle waren negatief, dat wil zeggen dat er geen virus is aangetroffen.

Voor meer informatie zie ook wiki over Afrikaanse varkenspest

Update 18 december 2019
De teller van het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in België staat op 830. Ook buiten de bufferzone in de regio Luxemburg is een besmet wild zwijn aangetroffen. De bufferzone is naar het noorden toe uitgebreid met 2900 ha. De Fransen hebben inmiddels het leger ingeschakeld voor het afschieten van wilde zwijnen in het grensgebied. De internationale organisatie voor diergezondheid OIE meldt ook nieuwe gevallen in Roemenië, Polen en Letland. Vooral de Duitsers vrezen een introductie van het virus. Op een afstand van 25 km van de grens met Polen is een besmet wild zwijn aangetroffen. De Duitsers plaatsen een 120 km lange elektrische afrastering langs delen van de grens met Polen.

Update 8 september 2020
De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België lijkt voorbij. Er hebben zich al enige tijd geen nieuwe gevallen voorgedaan. 

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier