Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest komt angstaanjagend dichterbij

Ingediend door jinke op 13 september 2018 - 20:25

De Afrikaanse Varkenspest is nu wel angstaanjagend dicht bij gekomen. De recente vondst van het virus dat de zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt bij twee dode wilde zwijnen in Belgisch Luxemburg, toont aan dat de sprong naar het westen definitief is.

Tot dusver kwamen de meldingen vooral uit Oost-Europese landen. Recent kwam daar China bij. De melding vandaag uit Belgie betreft twee dode wilde zwijnen die zijn gevonden in de gemeente Etalle, op 150 kilometer ten zuiden van Maastricht. De besmetting is vandaag door een Belgisch lab bevestigd.
In Nederland worden wilde zwijnen geregeld getest op Afrikaanse varkenspest. Tot medio 2018 zijn in totaal 900 monsters onderzocht. Alle waren negatief, dat wil zeggen dat er geen virus is aangetroffen.

LTO Nederland heeft een crisisteam ingesteld, meldt website nieuweoogst.nl. Morgen is er overleg op het ministerie van LNV.
Voor meer informatie zie ook wiki over Afrikaanse varkenspest

Update 18 september 2018
In het gebied waar het Afrikaanse varkenspestvirus is aangetroffen bij twee dode wilde zwijnen, zijn nog drie dode wilde zwijnen gevonden. Ook deze waren besmet met Afrikaanse varkenspest.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

 

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour