Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest komt angstaanjagend dichterbij

Ingediend door jinke op 13 september 2018 - 20:25

De Afrikaanse Varkenspest is nu wel angstaanjagend dicht bij gekomen. De recente vondst van het virus dat de zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt bij twee dode wilde zwijnen in Belgisch Luxemburg, toont aan dat de sprong naar het westen definitief is.

Tot dusver kwamen de meldingen vooral uit Oost-Europese landen. Recent kwam daar China bij. De melding vandaag uit Belgie betreft twee dode wilde zwijnen die zijn gevonden in de gemeente Etalle, op 150 kilometer ten zuiden van Maastricht. De besmetting is vandaag door een Belgisch lab bevestigd.
In Nederland worden wilde zwijnen geregeld getest op Afrikaanse varkenspest. Tot medio 2018 zijn in totaal 900 monsters onderzocht. Alle waren negatief, dat wil zeggen dat er geen virus is aangetroffen.

Voor meer informatie zie ook wiki over Afrikaanse varkenspest

Update 25 februari 2019
De teller van het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen staat op 573. Ook buiten de bufferzone is een besmet wild zwijn aangetroffen. De bufferzone is naar het noorden toe uitgebreid met 2900 ha. De Fransen hebben inmiddels het leger ingeschakeld voor het afschieten van wilde zwijnen in het grensgebied. De internationale organisatie voor diergezondheid OIE meldt ook nieuwe gevallen in Roemenië, Polen en Letland.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

 

Aanbevolen door Levende Have