Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afrikaanse varkenspest bij varkens Duitse hobbyhouder

Ingediend door jinke op 17 juli 2021 - 13:03

Bij twee varkens van een hobbyhouder in het Duitse Märkisch-Oderland is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Ook op een biologische varkenshouderij in Spree-Neisse is het virus aangetroffen.

Het is voor het eerst dat er zich besmettingen hebben voorgedaan bij gehouden varkens in Duitsland. In de deelstaat Brandenburg zijn sinds september 2020 ruim 1200 besmette wilde zwijnen gevonden. De besmette gehouden varkens bevonden zich in hetzelfde gebied. De teller met besmette wilde zwijnen in het gehele gebied langs de Pools/Duitse grens staat inmiddels op 1569.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In het getroffen gebied geldt al lange tijd voor commerciële en voor hobbyvarkens een ophokplicht. De regering van de deelstaat heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de besmetting bij de houders in Märkisch-Oderland en Spree-Neisse. Het virus op het biologische bedrijf is aangetroffen nadat er een dood varken is onderzocht op Afrikaanse varkenspest.

Update 19 juli 2021
Bij een tweede locatie met hobbyvarkens in de Duitse regio Märkisch Oderland is Afrikaanse varkenspest vastgesteld, meldt nieuweoogst.nl. Het gaat om een houderij met vier varkens. De dieren werden binnen gehouden, maar vermoedelijk is er contact geweest met de nabijgelegen andere besmette lokatie.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier