Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Advies aan corona-patiënten: mijd contact met dieren

Ingediend door jinke op 10 maart 2020 - 20:36

Diverse organisaties op het gebied van diergezondheid adviseren dierhouders die besmet zijn met het corona-virus contact met hun dieren te vermijden. Het advies is sinds 9 maart te vinden op de website van Wageningen Universiteit&Research (WUR).

Er zijn geen aanwijzingen dat gehouden dieren geïnfecteerd kunnen worden met het coronavirus, maar voor de zekerheid wordt COVID-19 patiënten aangeraden om (landbouw)huisdieren door een ander te laten verzorgen, twittert de WUR. Voor voedselproducerende dieren geldt het voorzorgsprincipe totdat meer bekend is over de risico’s. Voor veehouders met COVID-19 is het advies om niet in de stal te komen, zo is te lezen op de website van WUR.

De informatie op de website van de WUR is afkomstig uit de Vetinfact nieuwsbrief voor veterinairen van vrijdag 6 maart 2020. Dit is een uitgave van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, GD, KNMvD, RIVM en de NVWA.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Wij willen onderzoek doen naar de impact van het coronavirus bij dieren, zegt prof. Wim van der Poel. Dierenartsen die verdenkingen hebben omdat een hond of kat ziekteverschijnselen vertoont na contact met een patiënt met COVID-19 in thuisisolatie, moeten contact opnemen met de NVWA. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft een PCR-test beschikbaar voor SARS-CoV2 (het type dat op dit moment rondwaart) en kan verdachte dieren testen, maar zal dat uitsluitend doen in risicosituaties en in overleg met NVWA.

Coronavirussen bij honden, katten, varkens en kippen
Bij verschillende diersoorten komen coronavirussen voor, bijvoorbeeld canine coronavirus (CCV) bij honden, feline corona (FCV) bij katten, porcine epidemic diarhea (PEDV) virus, transmissible gastroenteritis virus (TGEV) en porcine respiratory coronavirus (PRCV) bij varkens en infectieuze bronchitis virus (IBD) bij kippen. Dit zijn echter andere types dan SARS-CoV-2, veelal diersoort specifiek en niet zoönotisch. Dat betekent dat de ziekte niet op mensen overdraagbaar is. In Hongkong is een hond vorige maand positief getest op SARS-CoV-2. De hond vertoonde géén klinische verschijnselen en werd getest omdat het dier in een quarantaine-faciliteit was opgenomen nadat de geïnfecteerde eigenaar van de hond was opgenomen in het ziekenhuis.

Het is nog altijd onduidelijk waar het huidige corona-virus vandaan komt. Vanaf het begin van de epidemie wordt rekening gehouden met overdracht vanuit vleermuizen en op Chinese markten verhandelde dieren.  Ook het schubdier wordt als ''verdachte'' aangemerkt. Het huidige corona-virus kan muteren, naar een gevaarlijker variant. Mutaties kunnen zich voordoen bij virussen die kortgeleden van dieren zijn overgegaan op mensen, aldus het RIVM. Zo'n mutatie kan ook plaatsvinden na overdracht van mens op dier.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier