Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Adema wil houdverbod voor dieren die lijden onder uiterlijk

Ingediend door jinke op 20 januari 2023 - 10:07

Landbouwminister Piet Adema maakt in een persoonlijk getinte kamerbrief bekend dat hij een lijst wil invoeren van dieren met schadelijke kenmerken. Voor deze dieren gaat een houdverbod gelden. De brief gaat vooralsnog over gezelschapsdieren, in het bijzonder honden en katten.

Op de lijst die Adema voor ogen staat, komen schadelijke uiterlijke kenmerken te staan waarvan objectief vast te stellen is dat ze lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen niet meer gehouden worden, aldus Adema. Daarbij geldt wel een overgangsregeling: mensen die op het moment dat een eigenschap verboden wordt al een dier met die eigenschap in huis hebben, mogen dat dier nog houden tot het overlijdt.

Adema speekt over een ''dynamische lijst''. Hij wil om te beginnen een beperkt aantal schadelijke kenmerken op de lijst plaatsen, zoals vouworen bij katten. Dieren met deze oren lijden vanwege een kraakbeenafwijking. Omdat het samenstellen van een lijst veel tijd kost, wordt er ondertussen ook al gewerkt aan een tentoonstellingsverbod. ''Ik wil niet dat deze dieren gebruikt worden in reclames, advertenties en op sociale media, waaronder vertoningen door beroemdheden en influencers. Hiermee wil ik de vraag naar honden en katten met extreme uiterlijke kenmerken verminderen. Dit moet zorgvuldig uitgewerkt worden omdat we ons realiseren dat dit verbod en de invulling daarvan vragen oproept'', aldus Adema.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Een houdverbod en een tentoonstellingsverbod zijn volgens Adema vergaande maatregelen. ''Ze raken de persoonlijke levenssfeer van veel mensen. Maar ons basale plezier mag niet zwaarder wegen dan de permanente pijn van de huisdieren waar we zo veel om geven. Ik wil mensen ook oproepen om daar het gesprek over aan te gaan in hun omgeving – überhaupt, maar ook zeker als men overweegt een dier in huis te nemen. Gesprekken over dierenwelzijn liggen gevoelig en zijn complex. Maar juist daarom moeten we als maatschappij die discussie met elkaar voeren. Daar hoop ik op deze manier een bijdrage aan te leveren en dat zal ik ook blijven doen.''

De minister getuigt van een sterke ambitie om een einde te maken aan misstanden in de fokkerij: ''Ik wil hier glashelder over zijn – als minister maar ook als mens: ik vind dit niet kunnen. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Dat raakt me en ik weet dat veel Nederlanders dat ook zo voelen. Daarom wil ik naar een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk: een Nederland zonder dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken.''

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier