Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Aantal houders van hobbyvarkens geschat op 10.000

Ingediend door jinke op 12 november 2019 - 09:25

Het aantal houders van hobbyvarkens is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Werd hun aantal zo'n tien jaar geleden nog geschat op circa 4.000, nu gaat het volgens Ragnhild Diepens van de Hobbyvarkenvereniging om zo'n 10.000 houders.

Bij RVO.nl stonden vorig jaar 4643 houders van hobbyvarkens (particulieren, kinderboerderijen, zorgboerderijen en fokkers) geregistreerd als RE-bedrijf (RE=recreant, maximaal vier varkens). Een enquête onder de leden van de Hobbyvarkensvereniging heeft uitgewezen dat slechts een kwart van de leden zich daadwerkelijk heeft geregistreerd, vertelt Diepens. De helft twijfelt nog. Op basis van deze enquête gegevens gaat ze ervan uit dat er naar schatting 10.000 houders van hobbyvarkens zijn.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Diepens doet veel aan voorlichting over het houden van hobbyvarkens. Ze heeft er een boek over geschreven. Van het Grote Kleine Varkenshandboek is onlangs een tweede druk verschenen. Ook is ze betrokken bij de opvang van gedumpte varkens. ''De Hobbyvarkenvereniging haalt gedumpte varkens van de openbare weg en brengt ze onder bij geschikte noodopvanglocaties. Uit donaties van de leden betalen we de kosten voor opvang en medische verzorging en zoeken daarna een permanente plek voor de varkens.''
Daarnaast heeft de Hobbyvarkenvereniging de afgelopen jaren meer dan 400 varkens herplaatst naar een nieuw adres, omdat de eigenaren de zorg niet meer konden dragen. ''Het houden van varkens wordt vaak sterk onderschat en de dieren worden bovengemiddeld vaak weer afgestaan, nog voor ze de volwassenheid bereiken'', aldus Diepens. 

De meest recente actie waarbij de Hobbyvarkenvereniging betrokken was, betrof het varken Brutus. Lees meer over Brutus in het AD.

Redactie Levende Have Bronnen: Hobbyvarkenvereniging/Rapportage RVO.nl dierregistraties 2018

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier