Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Aantal hobbypluimveehouders met meer dan 250 dieren onbekend

Ingediend door jinke op 07 oktober 2021 - 12:30

De overheid heeft geen idee hoeveel hobbypluimveehouders er zijn met meer dan 250 dieren. Ze zijn weliswaar verplicht zich te registreren bij RVO.nl, maar het doel van hun houderij - commercieel of hobby - hoeven ze daarbij niet te vermelden.

Dit schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten in antwoord op vragen van de Boer Burger Beweging (BBB). De vragen zijn gesteld nadat enkele commerciële pluimveehouders uit Salland, die zich zorgen maken over een uitbraak van vogelgriep bij een hobbypluimveehouder in Heeten, aan de bel hadden getrokken bij de fractie van BBB. De man uit Heeten bleek 1400 dieren te houden. De commerciële pluimveehouders dringen aan op deelname van hobbypluimveehouders met meer dan 250 dieren aan screeningsprogramma's en op controle van de vergunningplicht.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Maar er is helemaal geen vergunningplicht, aldus Schouten. Voor hobbypluimveehouders met meer dan 250 dieren is er wel een registratieplicht, maar als zij minder dan 250 dieren houden, geldt er ook geen registratieplicht, benadrukt de demissionaire minister. Wel zijn er voor houders van pluimvee (en andere vogels) op kleinschalige houderijen (+250) regels, bijvoorbeeld als pluimvee wordt verkocht of verhandeld. Informatie hierover is te vinden op de pagina Pluimvee melden van RVO.nl. Schouten belooft: ''Ik zal mij inzetten deze informatie nog beter onder de aandacht te brengen van houders van vogels en verwijzen naar betreffende website''. En over deelname aan screeningsprogramma's, stelt Schouten: het hebben van een registratie staat los van het risico van een besmetting met hoogpathogene vogelgriep.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier