Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Commercie gaat aan de haal met zeldzame rassen

Ingediend door jinke op 05 september 2017 - 14:05
West Vlaams rood rund

Commerciële houders van vleesrassen in België maken goede sier met het verhaal van het rood rundveeras van West Vlaanderen en het Wit-blauw rund. Ze hebben onder het mom van behoud van zeldzame rassen Europese erkenning gevraagd voor hun vleeskoeien. 

Jan Martens van het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) is woedend. In De Ark schrijft hij: ''Zij die het levend erfgoedverhaal kapen, maaien het gras voor de poten van de bedreigde rassen weg.'' SLE beraadt zich op stappen om het levend erfgoed te behoeden voor de negatieve impact van labels en erkenningen. De aangevraagde erkenning betreft uitsluitend de vleesvariant van het ras en niet de bedreigde dubbeldoelkoeien. Martens spreekt over misbruik van de geschiedenis van het levend erfgoed. Het levend erfgoed wordt gepikt. De consument wordt bedrogen, aldus Martens.

Overheidsinstanties zullen door het SLE worden ingelicht over deze praktijken. Vooral het Vlaams Centrum voor Agro en visserij Marketing speelt volgens Martens een dubieuze rol. ''Onder de koepel van VLAM is een cel opgericht die zich bezighoudt met de begeleiding van producenten die een label als streekproduct willen bemachtigen. Daar heeft men (...) het dubbeldoelrund gekaapt en gebruikt om de dikbil-vleesvariant van een Europees label te voorzien.''

Redactie Levende Have/Foto West-Vlaams rood rund dubbeldoel
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier