Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bloedluis vormt ook risico voor de mens

Ingediend door jinke op 12 juni 2017 - 16:27
ontwikkeling van de bloedluis

Bloedluis is niet alleen schadelijk voor kippen en ander pluimvee, de kleine mijten kunnen ook bij mensen huidirritaties veroorzaken en in zeldzame gevallen hebben ze ook al ziektes overgebracht.

Onderzoekers hebben aangetoond dat bloedluizen, als ze in contact komen met het bloed van de mens, ziektes kunnen overdragen zoals pasteurellose, ziekte van Lyme en Q-koorts. Ook kunnen ze vogelgriep verspreiden.

Denkbaar is dat de Dermanyssus gallinae, zoals de Latijnse naam van bloedluis luidt, zich op grotere schaal aanpast aan de mens of andere zoogdieren als gastheer. Vastgesteld is dat de bloedluizen enige tijd kunnen overleven in de directe nabijheid van mensen, knaagdieren, konijnen,paarden en gezelschapsdieren.

Verspreiding van bloedluizen wereldwijd is een serieus probleem. In Europa kampt de overgrote meerderheid van de pluimveebedrijven met bloedluizen. In de Nederlandse leghennensector is 94% van de bedrijven ''besmet''. De mijten kunnen enige tijd overleven in mest en kadavers. De onderzoekers pleiten voor de ontwikkeling van testen, behandelmethoden en nader onderzoek naar het verband tussen ziekten bij de mens en de aanwezigheid van bloedluizen.

Wil je weten wat je het beste kunt doen tegen bloedluis? Klik dan hieronder op dossier.

Redactie Levende Have/Bron: parasiteandvectors

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier