Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Runderrassen

Er zijn wereldwijd meer dan duizend verschillende koeienrassen. Een groot aantal daarvan wordt met uitsterven bedreigd. De rassen zijn globaal onder te verdelen in drie groepen: dubbeldoel rassen (melk en vlees), vleesrassen en melkrassen. Een vierde categorie is in Nederland in opkomst: runderen die specifiek worden gehouden voor natuurbegrazing. Herbij gaat het vooral om dubbeldoel koeien.

Lange tijd was de Fries Hollandse koe in Nederland superieur. Totdat in de jaren 70 van de vorige eeuw de Holstein Friesian (HF), een koe van Amerikaanse makelij, haar intrede deed. Binnen enkele jaren vielen overigens niet alleen de Nederlandse boeren massaal voor de HF; wereldwijd zijn er inmiddels 50 miljoen van dit soort koeien. Het succes van de HF had echter ook een keerzijde: ten gevolge van inteelt namen de vruchtbaarheid en duurzaamheid af. Vandaar dat fokkers naarstig op zoek zijn naar nieuwe, geschikte kruisingen.

Oud-Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse rassen worden gehouden door particulieren en kinderboerderijen.
De Groninger Blaarkop kent een eigen Blaarkop Rundvee Syndicaat.
Het Lakenvelder rund, de Witrik, het Fries Roodbont vee en het Brandrode Rund hebben hun eigen fokkerij-organisaties. Dat geldt ook voor de Holland Dexter.
Het Kempens rund valt onder de rundveewerkgroep van de Stichting Levend Erfgoed in België. Er is een apart stamboek in de maak.
De Schotse Hooglander, (Belted) Galloway en de Zebu of Zeboe koetjes hebben geen aparte vereniging, maar staan wel ingeschreven bij het Nederlandse Rundvee Syndicaat. Daar staat ook het Maas Rijn en IJsselvee (MRIJ) ingeschreven.
Daarnaast zijn er nog de Dahomey dwergrunderen, ondergebracht bij het Nederlands Dahomey Dwergrund Stamboek.

Organisaties voor terreinbeheer zetten grote grazers in bij het onderhoud van natuurgebieden. In Gelderland is een programma opgestart voor het terugfokken van de Nederlandse Heidekoe. De Stichting Ark Natuurontwikkeling heeft een nieuwe kruising, de Rode Geus (Brandrode rund X Franse Saler), ontwikkeld om tegemoet te komen aan de eis van zelfredzaamheid bij natuurbeheer.

Rundveerassen:

Hobbyrassen

Rassen voor natuurbeheer

Melkrassen (melkvee)

Vleesrassen (vleesvee)

Dubbeldoelrassen (zowel vlees als melk)

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier