Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voortplanting van geiten

Bokkenhouder

Vooral geiten vertonen in het najaar gedrag dat wijst op bronstigheid. De dieren zijn ‘bokkig’, ‘spelig‘, ‘rits‘ of ‘runs‘, vertonen onrustig gedrag, kwispelen en mekkeren veel. Tijd om met de geit naar de bok te gaan.

Waarom met de geit naar de bok en niet met de bok naar de geit? Een beetje populaire bok zou in de bronsttijd voortdurend onderweg zijn van de ene geit naar de andere. Bovendien is een bok op reis geen sinecure, vanwege de stank. Er zijn weinig hobby’s die zo indringend geuren als het houden van geitenbokken. Geiten zijn echter gek op deze lucht. Een geit die moeilijk rits wordt, kan al geholpen worden door de overall van de bokkenhouder in de stal te hangen. Binnen de kortste keren is zij helemaal klaar voor de dekking.


(advertentie)

Anymal


Bokkenlucht
Die bokkenlucht is nader onderzocht door Japanse wetenschappers. Het molecuul 4-ethyloctanal, afkomstig van de kop van de bok, brengt bij geiten de vruchtbaarheidscyclus op gang, zo hebben ze vastgesteld. Gecastreerde bokken maken het stofje niet aan.
Het molecuul dat de Japanse onderzoekers vonden is een seksferomoon: een molecuul dat signalen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Om erachter te komen om welk stofje het in dit geval precies gaat, deden ze bokken een hoofdkapje om, zodat ze de geurstof konden opvangen. Het stofje 4-ethyloctanal had het sterkste effect op vrouwtjes, zo bleek. Zodra de geiten dit roken, gingen de hormonen opspelen. 

Bokhouders
Sommige bokhouders hebben plek om een paar geiten te laten logeren. Zij vragen daar dan stalgeld voor (meestal een of twee euro per dag). De geit die u brengt hoeft dan niet rits te zijn. De bokhouder controleert de bronstcyclus door de bok dagelijks even bij de geit op bezoek te laten komen en belt op zodra de dekking heeft plaats gevonden.

Filmpje: Met de geit naar de bok

Meestal wordt de bronstcyclus van de geit door de aanwezigheid van een bok versneld doorlopen. Ze zijn sneller bronstig, dus hoeft u uw geitje nooit lang te missen. Sommige geiten daarentegen reageren zo heftig op de plotselinge aanwezigheid van de bok dat ze al na een dag bronstverschijnselen vertonen. Ze laten zich dekken maar er heeft nog geen eisprong en dus geen bevruchting plaatsgevonden. Een ervaren bokhouder houdt daar rekening mee en kijkt het in zo'n geval nog een paar dagen aan.

Draagtijd
De draagtijd van een geit bedraagt 145 tot 152 dagen, ofwel 5 maanden min 5 dagen. Na de dekking noteer je de datum in uw agenda en telt alvast 148 dagen vooruit, zodat je de verwachte datum van aflammeren hebt.
Geiten zijn in het paringsseizoen om de 17 tot 21 dagen rits. Tel dus ook 17 tot 21 dagen vooruit en noteer daar: controle. Want niet iedere dekking ‘pakt’. Dus als de geit na die twee à drie weken weer kwispelt, moet ze wéér op reis.
Wil je zeker weten of je geit drachtig is? Dat kun je in een vroeg stadium d.m.v. een scan vaststelen. Als de geit 17-21 dagen de dekking weer ritsig wordt, dan is ze dus niet drachtig. Op langere termijn kun je het zien aan de uier. Die groeit als de geit lammeren verwacht.

Als je je geiten melkt kun je ze het beste twee maanden voor het aflammeren “droog zetten”. Als je haar dan niet meer melkt, droogt het uier op en kan alle energie naar de lammeren. Je kunt de geit dan ook krachtvoer geven omdat de opname van ruwvoer belemmerd wordt door de groeiende  lammeren.

Is het niet de bedoeling om met bokken te fokken, dan kunnen ze het beste worden gecastreerd.
Bij geiten komt soms tweeslachtigheid voor. Gesproken wordt over een kween. Kwenen bij geiten zijn onvruchtbare vrouwelijke dier met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier