Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Streptokokken bij varkens

Streptokokkeninfecties komen overal voor waar varkens op intensieve wijze worden gehouden, maar ook hobbyvarkens kunnen er mee te maken krijgen. Vooral in voor- en najaar zijn er uitbraken van deze bacterien. Biggen in hun eerste levensweken zijn bijzonder vatbaar voor streptokokken.
Een streptokokkeninfectie veroorzaakt bloedvergiftiging en/of ontstekingen. Een bloedvergiftiging leidt meestal tot het overlijden van een big. Bij gewrichts-, hartklep- en hersenvliesontsteking door Streptokokken is genezing (via antibiotica) mogelijk als de ziekte vroegtijdig ontdekt en behandeld wordt.

Geinfecteerde varkens maken een zieke indruk, hebben weinig eetlust, ze lopen moeilijk en hebben koorts. Dieren met gewrichtsontsteking trekken hun poten strak onder zich als ze op hun zij liggen, of ze maken trappende of fietsende bewegingen. De ontstekingen zijn meestal goed te zien als flinke verdikkingen aan met name de hakken. Dieren met hersenvliesontsteking strekken hun hals en trekken hun achterhoofd in de nek. Hun ogen staan glazig.

Bij de mens kan een bepaalde Streptokok (Streptococcus suis type 2) hersenvliesontsteking veroorzaken. Besmetting verloopt via zieke varkens, besmet vlees of verontreinigd slagersgereedschap.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier