Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schurft bij varkens

Schurft is een huidaandoening bij varkens. Een schurftbesmetting kent een acute en een chronische fase. Acute schurft gaat gepaard met rode pukkels. Zonder behandeling gaat acute schurft na enkele weken over in chronische schurft. Kenmerkend voor de chronische fase zijn korsten met name in de oren en op de achterpoten in combinatie met jeuk. Het schuurgedrag van varkens en het aantal huidontstekingen zijn een graadmeter voor de ernst van de schurftbesmetting.

Schurft bij varkens is eenvoudig te voorkomen door ze te behandelen met een avermectine. Een injectie met deze stof is het meest effectief. Vraag de dierenarts ernaar als hij er toch is voor de halfjaarlijkse vaccinatie tegen vlekziekte.Als je je varkens door de dierenarts laat inenten tegen wormen, beschermt de werkzame stof ivermectine de varkens gelijk ook tegen schurft. 

Hebben je varkens schurft, hou er dan rekening mee dat schurft zeer besmettelijk is. Dat wil zeggen: de mijten die de aandoening veroorzaken gaan gemakkelijk over op andere varkens. Ook degene die de varkens verzorgt kan de mijten overbrengen.
Middelen tegen schurft doden wel de mijten maar niet de eitjes die ze leggen. Daardoor is schurft moeilijk te bestrijden. Het blijft moeilijk om de schurftmijten geheel uit te roeien.
Behandelingen moeten in elk geval worden herhaald. Aangetaste dieren moeten in elk geval tweemaal worden ingeënt. 
Maak het hok ook geregeld grondig schoon met hogedrukspuit (eitjes verwijderen) en stoomapparaat (mijten doden). 

Zet vanwege de kans op insleep van schurft nieuwe varkens altijd gedurende veertien dagen apart en behandel ze preventief tegen schurft.

Gerelateerde wiki

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier