Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Oormerk en tatoeage bij varkens

Oormerk bij het varken

Om ze te kunnen identificeren, moeten varkens - ook hobbyvarkens - een oormerk in. De varkenshouder kan de oormerken bestellen bij oormerkleveranciers. Zie rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/varkens-melden/varkens-merken

Varkens moeten binnen één week na het spenen (spenen = blijvend onttrekken van biggen aan een zogende zeug) of uiterlijk 3 maanden na de geboorte of eerder bij de afvoer van het bedrijf worden ge-oormerkt. 
Varkens die uit een land buiten de EU worden ingevoerd, moet je  binnen drie werkdagen op het bestemmingsadres merken, gerekend vanaf de dag van aanvoer.  Is het bestemmingsadres een slachthuis en worden de varkens binnen drie werkdagen geslacht? Dan hoef je de dieren niet te merken.

Slachtmerk
Voordat een varken naar de slacht kan, krijgt het - naast het gewone oormerk - eerst een slachtmerk. Op het slachtmerk staat een Uniek Bedrijfsnummer(UBN) van de locatie waar het varken het laatst is geweest.Een slachtmerk moet worden aangebracht voordat het varken het bedrijf verlaat.

Witte oormerken voor fokvarkens
Zeugen, gelten en beren bestemd voor de fokkerij moeten altijd een wit, erkend gebruiksmerk dragen. Hierop staat het UBN van de locatie waar de dieren zijn. Fokvarkens met een erkend gebruiksmerk mag je niet meer merken met een slachtmerk of klopmerk.
Heb je voor 1 januari 2019 een dier gemerkt met een niet erkend gebruiksmerk? Dan mag je geen erkend gebruiksmerk aanbrengen. Bij afvoer naar het slachthuis moet u het dier merken met een slachtmerk.

Tatoeage voor stamboekvarkens
Sinds 1 januari 2008 mogen raszuivere en hybride varkens die zijn ingeschreven in een stamboek in plaats van het oormerk getatoeëerd worden. Een fokvarken met een tatoeage mag geen oormerk. De tatoeage vervangt dus het oormerk. Raszuiver betekent dat het om varkens moet gaan waarvan de ouders en grootouders in het stamboek staan. Hybride varkens zijn doelbewuste kruisingen die in een register staan ingeschreven.

De tatoeage van raszuivere of hybride fokvarkens bestaat uit een uniek door de minister verstrekt nummer dat in een voor de ambtenaren  toegankelijk geautomatiseerd gegevensbestand door de stamboekhouder is verbonden met het UBN van het bedrijf van geboorte van het fokvarken.

De tatoeage is uitsluitend toegestaan voor topfokzeugen die in een stamboek zijn opgenomen en geldt vooralsnog niet voor hobbyvarkens.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier