Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Niezende varkens

Varkensneus

Veelvuldig niezen en vieze snotneuzen hebben bij varkens meestal een onschuldige oorzaak. Zo kunnen varkens net als mensen gewoon verkouden worden. Maar er zijn ook andere oorzaken. Varkens hebben gevoelige luchtwegen. Bij een lage luchtvochtigheid drogen de slijmvliezen een beetje in, waardoor er irritatie in de neusholte ontstaat. Dat leidt tot niezen, een loopneus of een verstopte neus. Als de luchtvochtigheid weer hoger is, zou een varken met een gevoelige neusholte minder tot geen last moeten hebben.

Niezen kan ook het gevolg zijn van het inademen van te veel stof. Hobbyboeren zijn geneigd varkensverblijven niet zo vaak te verschonen. Begrijpelijk, want varkens zijn immers uiterst zindelijke dieren. Stof, huidschilfers, zand en strovezels hopen zich echter wel op in het hok en worden voortdurend door de rondbanjerende varkens ingeademd. Frequenter schoonmaken is het devies.

Varkensvoer dat veel meel bevat en stoffig hooi kunnen ook de boosdoeners zijn bij een varken dat meer dan normaal niest. Een ander of kwalitatief beter rantsoen kan vaak helpen. 

Als er met het niezen slijm of etter meekomt, is er sprake van een ontsteking en is het tijd om de dierenarts te waarschuwen. Ook wanneer er geen aanwijsbare oorzaak voor de niesbuien is, wanneer het genies maar niet over gaat en wanneer ook andere varkens worden aangestoken, moet professionele hulp worden ingeroepen. Het zou kunnen zijn dat de dieren de ernstige snuffelziekte hebben.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier