Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meishan varken

Meishan varken

Meishan varkens zijn erg lui. Ze houden er niet van veel te bewegen en zijn erg gesteld op hun rust. Ze stralen die rust ook uit. In China, waar ze vandaan komen, worden ze om die reden in groepen varkens nogal eens gebruikt als vredesstichter. Het bekendst zijn ze echter om hun vruchtbaarheid. Meishans kunnen vanaf drie maanden oud wel drie keer per jaar biggen werpen. En de worpen zijn niet ook mis: met gemak krijgen ze zeventien biggen. Het record staat op 43 biggen, een ongeëvenaard record. Het Meishan varken is dan ook wereldwijd ingezet om andere rassen te verbeteren. Daarnaast is de Meishan gebruikt voor genetisch onderzoek naar het erfelijk materiaal van varkens.
Dat varkens verre familie zijn van het nijlpaard, is goed te zien aan Meishan. De vele rimpels en huidplooien zijn in China het symbool voor ouderdom.
 

varkens het goede leven van

 

Meishans zijn flinke eters. Ze kunnen grote hoeveelheden ruwvoer aan en eten zelfs waterplanten. Een volwassen zeug heeft een hoogte van ongeveer zestig centimeter en weegt ruim zestig kilo. Op haar rug heeft ze een speklaag van 2,5 cm. (1)

(1) Meishan slapen, slapen en nog eens slapen, Levende Have februari 2009

Gerelateerde onderwerpen:

 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier