Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mangalitza varken

Mangalitza varken

Het Mangalitza varken komt oorspronkelijk uit Noord Servië en Hongarije. Door z’n krullerige vacht staat het ook wel bekend als wolvarken. Het komt voor in diverse kleuren: er zijn geelwitte varkens, rode en varkens met een donkerbruine rug en een witte buik. De lichtgekleurde Mangalitza is het Hongaarse spekzwijn, de rode stamt af van het Hongaarse Szalonta varken en de donkerbruine is een kruising tussen de lichtgekleurde en het Servische Szerémség varken. Ooit bestond er ook nog een zwarte Mangalitza, maar dat type is uitgestorven.

Jarenlang was de Mangalitza een populair ras vanwege de kwaliteit van het vlees en de flinke speklaag. De intensivering van de varkenshouderij, met zijn voorkeur voor de Engelse rassen, betekende bijna de ondergang van het varken. Toch zijn er nog steeds boeren en hobbyboeren die het ras koesteren. En gelukkig maar. Dankzij tientallen fokkers in heel Europa heeft het Mangalitza varken kunnen overleven.
 

varkens het goede leven van

 

De Mangalitza is een echt spekzwijn, met goede moedereigenschappen, prima af te mesten, goed bestand tegen kou, zeer beweeglijk en daardoor goed te houden als scharrelvarken. Het is namelijk ook een sterk varken. Ze kunnen goed buiten verblijven, maar in de zomer moeten ze wel kunnen schuilen tegen de zon. Zeugen en beren hebben, mits goed gehouden, een rustig, sociaal karakter. De zeugen werpen drie tomen in twee jaar van gemiddeld acht biggen. Van het ras is nog een gering aantal over. Door dieren te ruilen kan binnen de Europese populatie inteelt worden voorkomen.

De Zwitsers hebben een vereniging voor het Mangalitza varken: www.wollschwein.ch. De fokkers van dit ras selecteren op een grote weerstand, stressbestendigheid, een goedmoedig karakter, probleemloze voortplanting en opfok, en vlees met een uitgesproken smaak. De beren moeten een schofthoogte hebben van 70 - 80 cm, de zeugen 65 - 80 cm. De beren wegen tussen de 150 en 200 kilo, de zeugen tussen de 120 en 160 kilo. In Zwitserland besteden ze veel aandacht aan spreiding. Er komen dertien verschillende lijnen voor.(1)
(1) Mangalitza: hobbyvarken, spekzwijn en levende ploeg, Levende Have augustus 2007

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier