Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Leervermogen van varkens

Laat varkens één keer iets doen en ze weten het voor de rest van hun leven. Anders dan andere dieren die steeds maar weer moeten oefenen om iets echt te leren, kunnen varkens na één oefening precies doen wat er van ze verwacht wordt, mits er na die ene oefening maar een beloning volgt.

Varkens zijn niet alleen snelle leerlingen, ze kunnen ook veel veschillende dingen aanleren, zoals gaan zitten voor hun eten of rondjes om hun as draaien, iets ophalen en afgeven, commando’s opvolgen. Objecten waarmee ze ooit iets hebben gedaan, kunnen ze drie jaar later nog herkennen. Ze zijn bovendien in staat om onderscheid te maken op basis van kleur en geur. Het mooiste is nog dat ze dit allemaal kunnen zonder enige instructie te krijgen, maar simpel door ze zelf uit te laten zoeken wat er van ze verwacht wordt.

Varkens kunnen met hun snuit een joystick bedienen en daarmee een handeling verrichten die onderdeel is van een videospelletje. Ondanks hun beperkte gezichtsvermogen en geringe behendigheid zijn ze in staat via de joystick een cursor te laten bewegen. Ze begrepen de opdracht en konden die uitvoeren.

Twee Amerikaanse onderzoekers - Candace Croney, gespecialiseerd in dierengedrag en Sarah Boysen, expert op het gebied van cognitie bij chimpansees - deden een experiment met vier varkens: twee minivarkens en twee Yorkshire varkens. De joystick moesten ze bedienen met hun snuit.
Als ''bijvangst'' van het onderzoek, dat zich vooral richtte op het leervermogen van de varkens, ontdekten ze onderzoekers dat niet alleen voedsel werkt als beloning. Ook het contact met de onderzoekers bleek voor de varkens een motivatie om aan het onderzoek mee te doen. 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier