Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoefverzorging bij varkens

Varkens die in huis worden gehouden, krijgen vaak last van ernstige hoef- of klauwproblemen. De klauwtjes groeien door en hinderen het varken bij het lopen. Varkens die voldoende beweging krijgen op een harde ondergrond, hebben doorgaans geen problemen. Hun klauwen zullen op normale wijze slijten. Zorg er in elk geval voor dat er rondom de slaapplaats, voer- en drinkplaats van een varken tegels liggen. Er zijn echter rassen, zoals het hangbuikzwijn, die regelmatig bekapt moeten worden. Dat heeft o.a. met de beenstand te maken.

De behandeling kan het beste gebeuren als het varken er ontspannen bij ligt. Neem daarvoor de tijd. Door het varken op de buik te aaien, gaat het vaak uit zichzelf al liggen. Op die manier kan het varken al aaiend zich ontspannen. Vaak is dat al voldoende om de behandeling uit te voeren, zoals in de video hieronder is te zien.

Blijft het varken onrustig, probeer het dan later nog eens en draai het varken als het ligt door op z'n rug. Na korte tijd zal het in een soort trance raken. Op dat moment kun je de klauwen behandelen. Oefen dit ook eens met vreemden erbij. Zodat er als het nodig is, door anderen hulp geboden kan worden. Pleegt het varken veel verzet, dan kan het dier het beste onder narcose worden gebracht door de dierenarts.

De hoornranden kunnen worden afgeknipt met een speciale hoefschaar, de punten van de hoef kunnen eventueel met een nijptang worden verwijderd. Bij het knippen van de hoeven kan er bloed tevoorschijn komen, wanneer het leven met de hoeven is meegegroeid. Dit leven trekt zich vanzelf terug als de hoeven weer zijn ingekort. Zorg ervoor dat je tijdens het knippen een ontsmettingsspray bij de hand hebt. 

Varkens onder ''hypnose''
Hoe gaan varkens om met stress? Dierenarts en varkenshouder Kees Scheepens deed tijdens zijn promotieonderzoek een test en kwam erachter dat het ene varken actief en het andere varken passief op stress reageert. Levende Have ging bij hem op bezoek. Ooit een varken onder hypnose gezien?, vraagt hij, terwijl hij een twee weken oude big op een kussen op z’n rug legt: een superstressvolle situatie. De big zet het op een krijsen, maar na enkele seconden geeft het diertje zich volledig over en blijft het roerloos liggen. ‘’Varkens die actief reageren, blijven zich verzetten’’, heeft Scheepens ontdekt. ‘’Passieve varkens vertonen in stressvolle situaties gedrag dat erop lijkt alsof ze onder hypnose zijn. Het verschilt per individu maar ook per ras. Passievere types kunnen zo wel tien minuten blijven liggen.’’

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier