Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Geboorte van varkens

Net geboren biggen

Als de zeug gedekt is, komen er na drie maanden, drie weken en drie dagen biggen. Wilde zwijnen zonderen zich af van de rotte en werpen hun 'frislingen' in een speciaal daarvoor gebouwd nest. Ook de gedomesticeerde zeug moet de mogelijkheid hebben een nest te bouwen. Geef de zeug volop stro. Ze zal hier een nest van maken, waar ze vervolgens in zal kruipen. De geboorte van de biggen zal dan niet lang meer op zich laten wachten.

Op het voormalige Varkens Innovatie Centrum in Sterksel hebben ze een zeug gevolgd die al enkele dagen voor de geboorte materiaal (stro en jute zakken) kreeg aangeboden waarvan ze een nest kon bouwen.
 

Het nestmateriaal zorgt voor minder stress en een hoger niveau aan het hormoon oxytocine. Meer oxytocine leidt ertoe dat de geboorte korter duurt en minder biggen dood worden geboren. De kortere partus leidt tot een hogere biestopname en een kleinere spreiding in biestopname tussen de biggen. Dit heeft een positieve weerslag op de groei en gezondheid van de biggen.

Geef een jute doek op zijn vroegst een dag voor het werpen aan de zeug, of als de zeug erg onrustig wordt. De jute doek mag niet te dun zijn, anders is de kans groot dat de zeug deze in kleine stukken scheurt. Een jute doek van 220-300 gram per m2 en circa 40-50 cm breed wordt aanbevolen. Hang de jute doek zo laag mogelijk, zodat ongeveer 40-50 cm doek op de grond komt te liggen. In verband met de stevigheid moet het doek bij voorkeur rondom gestikt zijn.
Als je gebruikte jutezakken gebruikt, zorg er dan voor dat ze niet onaangenaam ruiken. Leg de jute zak aan het einde van het werpen in het biggennest. De biggen zullen normaal gesproken op de zak gaan liggen. Niet te vroeg, want de zeug blijft tijdens het werpen nog met de jute zak bezig. Maak bij voorkeur het doek vast in het nest, op een plek waar deze niet in de voer- of waterbak terecht kan komen. Laat de zak gerust liggen, maar haal hem weg als die erg bevuild of nat is. Is een zak toch in de voerbak getrokken en nat geworden, pak dan een schone zak. Wrijf die over de uier van de zeug en leg hem in het biggennest.

Hobbyvarkens werpen tussen de vier en veertien biggen. De geboorte duurt doorgaans drie tot vier uur in totaal. Tussen de geboorte van de afzonderlijke biggen zit meestal ongeveer een kwartier. Heftig gezwaai met de zeugenstaart kondigt de volgende big aan.
In tegenstelling tot veel andere diersoorten eten zeugen de placenta's meestal niet op.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier