Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gasconne

Gasconne varken

Het Gasconne of Gascogne varken is een van de oudste Franse varkensrassen, afkomstig uit de Pyreneeën. Het wordt beschouwd als een variëteit van het Iberische ras. Het is het ‘’neefje’’ van de Iberico , hoewel de Gasconne wel iets kleiner is en veel meer behaard.
Het varken staat te boek als een langzame groeier. Een volwassen zeug weegt 350 kilo, een beer 400 kilo. De berigheid van de zeug is moeilijk te zien, maar als de beer bij de zeug loopt, hoeft dat geen probleem te zijn. De geboorte van de biggen kan wel eens problemen opleveren. Het geboortekanaal van de Gasconne is ongewoon lang. Zijn de biggen eenmaal geboren, dan zal blijken dat de zeugen over zeer goede moedereigenschappen beschikken. Ze werpen gemiddeld zes tot negen biggen.
 

boek over varkens

Het ras is resistent tegen allerlei ziekten. Net als het Ibericovarken behoort de Gasconne tot de zeldzame rassen. Er zijn in Frankrijk naar schatting honderd fokkers, die zo’n duizend zeugen en tachtig beren onder hun hoede hebben. Het vlees van de Gasconne is roder dan het varkensvlees dat we gewend zijn. Het bevat ook meer structuur.
 

 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier