Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Blaasjesziekte

Blaasjesziekte (swine vesicular disease) is een besmettelijke ziekte bij varkens die wordt veroorzaakt door het swine vesicular disease-virus. De symptomen van blaasjesziekte zijn bij een individueel varken niet te onderscheiden van die van Mond- en Klauwzeer . Daarom moet van blaasjesziekte altijd aangifte worden gedaan.  De meeste varkens die besmet zijn, blijven leven.

Een van de eerste symptomen is plotselinge kreupelheid. Daarbij kunnen varkens koorts hebben. De dieren hebben ook last van blaren aan de snuit en tussen de klauwen. Bij jonge dieren zijn de symptomen erger: de klauwtjes kunnen zo worden aangetast dat de dieren hun hoornschoen verliezen. De dieren knappen meestal binnen een week weer op. Soms duurt het wat langer, met een maximum van drie weken. Sommige varianten van het virus geven heel lichte symptomen of zelfs helemaal geen symptomen.

Nederland heeft in 1992 een uitbraak van blaasjesziekte gehad. Sinds die uitbraak zijn alle varkensbedrijven verplicht hun varkens elke vier maanden klinisch te laten controleren op aangifteplichtige dierziekten. De dierenarts neemt op bedrijven bloedmonsters die onder andere worden onderzocht op blaasjesziekte. Hobbyvarkenshouders zijn vrijgesteld van deze verplichting.
De ziekte kan weer in Nederland uitbreken en daarom is het nodig om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen.
Blaasjesziekte is een aangifteplichtige dierziekte.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier