Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wiltshire Horn

Wiltshire Horn

De Wiltshire Horn is volkomen winterhard en heeft opvallend sterke klauwen. De ooi lammert zelfstandig af en heeft goede moedereigenschappen. Dankzij alle positieve eigenschappen wordt de Wiltshire Horn ook wel een gemaksschaap genoemd.
Het ras wordt veel gebruikt in kruisingsprogramma’s met als doel de productie van kortwollige, zelfruiende moederdieren of het leveren van goede slachtlammeren. Zo stond de Wilthsire Horn aan de basis van het Duitse Nolana-project, dat het fokken van een schaap zonder wol beoogt.
Van nature ruien schapen ieder voor- en najaar, maar de populaire rassen in de schapenhouderij hebben deze eigenschap verloren.
De Wiltshire Horn daarentegen weet nog wat het is om zelf de vacht los te laten en dat is een eigenschap die goed van pas komt in een tijd dat het scheren van schapen meer kost dan de wol oplevert. Het vlees van de Wiltshire Horn heeft een zachte smaak. Het karkas is lang en niet vet.

kleine oormerken

Raseigenschappen
De Wiltshire Horn heeft een breed voorhoofd, een gemiddelde lengte en is geheel wit van kleur. De neuslijn is gebogen, de oren relatief lang en breed. Het schaap heeft grote ogen, wijde neusvleugels en een zwarte neusspiegel.
De rammen zijn uitgedost met fraai gedraaide, symmetrische horens met een ruime krul. De horens van de ooien zijn elegant zijwaarts en achterwaarts gebogen. Verder heeft de Wiltshire Horn een lange, rechte, brede, goed bespierde rug, ronde ribben, een rechte buiklijn. De buik is onbewold, de achterhand breed, diep en zwaar bespierd. (1)
(1) Zelfruiende Wiltshire Horn wooral een gemaksschaap, Levende Have juni 2008

Meer info over zelfruiend schapen zie www.ruischaap.nl/

Terug naar:

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour