Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wiltshire Horn

Wiltshire Horn

Uiterlijk
De Wiltshire Horn is een redelijk groot en wit schaap. Zowel de ooien als rammen hebben horens. De schapen hebben een kort, dicht ingeplant vacht van harige wol, die ze spontaan in het voorjaar verliezen (rui)
Wiltshire Horns hebben een rechte of bolle neuslijn (ramsneus).
Rammen hebben soms een baard. Jonge lammeren kunnen een wam (‘onderkin’) ontwikkelen die na de lammerenperiode spontaan verdwijnt.  De rammen zijn veelal flink forser dan de ooien.

Geschiedenis
De rechtstreekse voorouders van de Wiltshire Horn zijn waarschijnlijk al naar Noord West Europa meegenomen door de Romeinen. De Wiltshire Horn is een ‘oerschaap’, wat inhoudt dat ze veel van de oorspronkelijke schapeneigenschappen nog in zich heeft, zoals bijv. horens, tijdsgebonden bronst en rui.
De Engelsen hebben zich het schaap ‘toegeëigend’ en in 1923 de Wiltshire Horn Sheep Society Ltd (WHSS) opgericht. In 1990 zijn de eerste Wiltshire Horns in Nederland geïmporteerd.

Huidige toepassingen
Het ras wordt veel gebruikt in kruisingsprogramma’s met als doel de productie van kortwollige, zelf ruiende moederdieren of het leveren van goede slachtlammeren. Het vlees van de Wiltshire Horn heeft een zachte smaak. Het karkas is lang en niet vet.
De Wiltshire Horn stond aan de basis van het Britse Easycare schaap en het Duitse Nolana-project, die het fokken van een schaap zonder wol beogen.
De Wiltshire ooi is bronstig in de herfst. Ze werpt als volwassen ooi meestal 2 lammeren. Maar kan, mits op de juiste manier gevoerd, vruchtbaarder zijn. Ze kan 3 lammeren dan makkelijk zelf voeden.
De Wiltshire Horn is volkomen winterhard en heeft opvallend sterke klauwen. Omdat de Wiltshire Horn een ruischaap is, hoeft het niet geschoren te worden. De Wiltshire Horn is een rustig schaap en niet bang uitgevallen. Een vos of hond in de wei hoeft niet altijd te leiden tot paniek. Dankzij deze positieve eigenschappen wordt de Wiltshire Horn ook wel een gemaksschaap genoemd.

Verzorging
De Wiltshire Horn gedijt het beste op ‘vette’ grond en doet het goed in weides, maar ook ruige terreinen. Wiltshire Horns hebben een kleine aanvulling van koper nodig op hun voedselrantsoen.    
Alle soorten van afrastering kunnen gebruikt worden voor de Wiltshire Horns, behalve schrikdraad(flex)netten.

Stamboek
In Groot-Brittannië zijn er voldoende stamboekfokkers en -schapen om een gezonde populatie in stand te houden. De dieren worden er vooral gefokt voor het vlees. In Nederland wordt de Wiltshire Horn vooral hobbymatig gehouden. Het stamboek in ondergebracht bij de VSS (Vereniging van Speciale Schapenrassen) Ook zijn er enkele stamboekfokkers in Duitsland en België.
 

Schapenboek

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier