Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Walliser Schwarznase

Walliser Schwarznase lammeren

De Walliser Schwarznase heeft niet alleen een zwarte neus, het zwart loopt door tot rond z’n ogen. Ook de oren zijn zwart, evenals de hakken en knieën. Daarbij telt niet zozeer de grootte van de zwarte vlekken, als wel de symmetrie.
De ‘zwartneus’ is verder een middelgroot schaap, met een krachtige romp, brede, goed gespierde lendenen en sterke poten en klauwen. Rammen zijn maximaal 83 centimeter hoog, ooien 78 centimeter. Het gewicht van de rammen kan oplopen tot honderd kilo, dat van de ooien tot 85.
Ooien hebben een lichte ramsneus en lange spiraalvormige, witte horens die van de kop afdraaien. De kop van de rammen is wat meer gedrongen. De schapen zitten dik in de wol. De laatste decennia is in Zwitserland vooral op dit kenmerk verder gefokt. Ook bovenaan de kop zit wol en zelfs aan de poten. Ooien brengen drie tot vier kilo wol op, rammen 3,5 tot 4,5 kilo.
De ooi is weliswaar laat vruchtbaar, maar als het eenmaal zo ver is, dan kan ze 1,6 lam per jaar voortbrengen en onderscheidt ze zich door zeer goede moedereigenschappen.

Schapenboek

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier