Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verzorging van schapen

Verzorging van schapen

Vacht, mest en klauwen vormen bij de verzorging van schapen de belangrijkste aandachtspunten. Aan alle drie valt de gezondheid van het schaap af te lezen. Zo moet de wol van een schaap goed aanvoelen. Het kan zijn dat er klitten ontstaan wanneer de dieren veelvuldig buiten zijn en in contact komen met struikgewas, of wanneer het langdurig heeft geregend en de dieren niet hebben kunnen schuilen, waardoor de vacht flink vervuild is geraakt.

Als de vacht ernstig vervilt is, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand met de gezondheid van de dieren. Schapen kunnen bijvoorbeeld last hebben gehad van parasieten en zich daarom veelvuldig hebben geschuurd aan een boom of de wand van hun stal. De bekendste parasiet is de schapenluis .

Een afwijking van de wol kan ook worden veroorzaakt door kopertekort. De krul gaat dan uit de vacht. Dit is een heel specifiek verschijnsel, dat de Engelsen ‘’crimp’’ noemen. Schapen krijgen via het gras dat ze eten, doorgaans voldoende koper binnen. Maar soms kan een weide te weinig koper bevatten en is aanvulling noodzakelijk, via brok. Niet alle schapen hebben evenveel koper nodig. Texelaars bijvoorbeeld lopen juist sneller het risico op kopervergiftiging . Meer hierover bij voeding van schapen en vitaminen en mineralen voor schapen .

Schapenboek

Nogal wat schapen lopen rond met een vieze kont. Dat trekt vliegen aan en op die manier kunnen ze last krijgen van myiasis Zoek daarom uit wat de oorzaak is van de vieze kont. Het kan komen doordat ze teveel vers gras eten. Zet de schapen met vieze kont tijdelijk in een schrale wei en voer ze hooi bij. Doe ook mestonderzoek om te zien of ze wormen hebben.

Bij het verzorgen van schapen hoort:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier