Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Spenen van lammeren van schapen

Spenen van lammeren

Geslachtsrijpheid wordt bepaald door verschillende factoren, zoals ras, groeitempo en lichaamsgewicht. Sommige dieren zijn al vanaf 3 maanden geslachtsrijp, meestal ligt dit moment tussen de 4 en de 6 maanden. Onder ongunstige omstandigheden kan het nog langer duren.
Het is daarom raadzaam ramlammeren vanaf drie maanden van hun moeders te scheiden. Het spenen is vanaf dat moment sowieso aan te bevelen, omdat de kwaliteit van de melk terugloopt. De ooi krijgt vervolgens de gelegenheid te herstellen.

Speen dus liever niet na 3 maanden, behalve als de lammeren nog niet op het gewenste speengewicht zijn. Bij Texelaars ligt dit op 25 kilo. Hou er rekening mee dat in een groot koppel een aantal lammeren vroeg is geboren en een aantal laat. De lammeren tegelijk spenen is dus niet aan te raden. Wellicht is het in een groot koppel praktischer het gewicht aan te houden dan de leeftijd.

Schapenboek

Lammeren mogen dan al vroeg geslachtstrijp zijn, het is niet aan te raden al vroeg met fokken te beginnen. Een ooi die voor het eerst te vroeg gedekt wordt krijgt een terugslag waar zij waarschijnlijk nooit van herstelt. Aangeraden wordt te wachten tot een ooi minimaal 65 procent, maar beter nog 75 procent van het volwassen gewicht bereikt heeft. Onder gunstige omstandigheden is dit na 9 tot 10 maanden.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier