Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Soayschaap

Soay schaap

Het Soayschaap is een klein ras, maar toch nog altijd groter dan Ouessantschapen. Rammen wegen zo'n 25 tot 35 kilo en de ooien tussen de 20 en 30 kilo. De schofthoogte is gemiddeld 61 cm, ruim tien centimeter hoger dan een Ouessant.
De Soay dankt zijn naam aan het eiland Soay, dat deel uitmaakt van de Sint Kilda eilanden, de Buiten Hebriden, zo’n honderdvijftig kilometer ten noordwesten van Schotland in de Atlantische Oceaan.
De Soayschapen lijken het meest verwant aan de prehistorische schapen, die al in de periode van 5000 voor Christus op de Britse eilanden voorkwamen. Deze rassen handhaafden zich tot in de Middeleeuwen op het vaste land, waarna ze werden verdrongen door gefokte rassen. Soayschapen hebben zich kunnen handhaven dankzij de geïsoleerde ligging van de eilanden.
Soayschapen worden wel beschouwd als de meest primitieve soort onder alle gedomesticeerde schapenrassen. Ze zijn klein van stuk, schuw, alert en hebben een goed instinctief gedrag. Hun kleur en aftekening van de vacht zijn als bij herten en moeflons. De meest voorkomende kleur is bruin met een lichtbruin tot witte buik, poten, achterhand. De meeste rammen hebben prachtige gedraaide horens, de ooien hebben veel lichtere horens.(1)

Schapenboek
Oormerken MERKO M18

Onderzoek heeft uitgewezen dat Soay-lammeren met lange hoorns onder slechte omstandigheden eerder bezwijken dan lammeren met lichte hoorns. Biologen volgen al sinds 1985 een in het wild levende kudde op de Sint Kilda eilanden. Zij vonden een samenhang tussen hoorngroei, overlevingskans en kans op nageslacht. Rammen met grote, gedraaide hoorns zijn populair bij de ooien. Dat zou ertoe moeten leiden dat alle rammen op den duur grote hoorns hebben. Dit blijkt echter niet het geval. Een op de zeven rammen heeft lichte hoorns. Dat komt doordat onder slechte omstandigheden de ''investering'' in hoorngroei ten koste gaat van de overlevingskans. In slechte jaren bezwijken vooral lammeren met lange hoorns. (2)

Dankzij hun ‘natuurlijke’ achtergrond lammeren Soayschapen gemakkelijk af. De ooien zijn goede moederdieren en de lammeren staan en volgen al na ongeveer een half uurtje na de geboorte.
Zoals bij alle in het wild levende dieren kennen de Soayschapen een natuurlijke rui in de zomer. Scheren is dus overbodig. (1)
(1)Stoere Soayschapen blijven altijd op hun hoede, Levende Have februari 2008
(2) Current Biology, mei 2008

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier