Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Poll Dorset

Poll Dorset

De Poll Dorset is een vrij groot, hoornloos wit schaap met een rustige uitstraling. Het lichaam is vrij lang en goed bespierd. De relatief korte poten zijn vanaf de knie onbewold. 

De Poll (= ongehoornd) Dorset stamt af van de Dorset Horn. In Australië was de Dorset Horn een gewaardeerd maar klein ras. De hoorns bleken voor grootschalige houderij minder geschikt. Door gericht inkruisen van o.a. Corriedale en Ryeland is rond 1940 de Poll Dorset ontstaan. In de USA is vooral gebruik gemaakt van toevallig ongehoornde Dorset Horns.

De Poll Dorset is een veelzijdig dier. Het is vooral een vleesschaap maar ook interessant als melk- als wolschaap voor de professionele en de hobbymatige schapenhouder. In Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika is het één van de populairste rassen. De Poll Dorset is nog niet zo lang in Nederland, maar is wel een sterk opkomend ras. Door regelmatige import uit Groot-Brittannië zijn er genoeg bloedlijnen beschikbaar om inteelt te voorkomen.

De ooien kennen geen bronstseizoen en kunnen 3x per 2 jaar lammeren krijgen. De dieren zijn rustig en aanhankelijk. De ooien lammeren gemakkelijk af. De ooien worden gemiddeld 80 kg. De lammeren groeien 400-500 gram per dag door de hoge melkgift. De rammen kunnen met gemak een gewicht van 120 tot 150 kg bereiken. Het vlees heeft een laag vetgehalte, de melk een hoge concentratie vet en eiwit. De gestapelde wol (8 tot 10 cm) heeft een micron van rond de 34. Deze wordt gebruikt voor o.a. Tweeds.

Op een hectare kunnen ongeveer 10 tot 12 schapen inclusief lammeren worden gehouden. De Poll Dorset is zeer geschikt voor commerciële houderij, maar ook voor de hobbyist. Door regelmatige import uit Groot-Brittannië zijn er genoeg bloedlijnen beschikbaar om inteelt te voorkomen.

Het stamboek in ondergebracht bij de VSS (Vereniging van Speciale Schapenrassen).

Schapenboek

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier