Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ouessant

Ouessant minischaap

Ouessant is een Frans eiland in het Kanaal van 15,6 vierkante kilometer groot. Een eiland met een bar klimaat. Veel wind en regen, weinig beschutting van bomen. Op de schrale grond tussen de rotsen groeit weinig gras. Het schaap dat naar dit eiland is vernoemd, wist zich wonderwel aan te passen aan deze omstandigheden. Het krijgt slechts één lam per jaar. En het is klein.

Het verhaal gaat dat een arts en een tandarts uit Gelderland de eerste dieren in 1972 uit Frankrijk mee naar Nederland namen. Gewoon in de kofferbak. Een ander verhaal doet de ronde over vakantiegangers, die elk jaar enkele dieren uit Frankrijk of België mee naar Nederland namen.

Hoe dan ook, nog steeds profiteren hobbyhouders van de sobere eigenschappen van het dier. Het is het kleinste schaap ter wereld en misschien ook wel het gemakkelijkste. Ouessantschapen zijn erg rustig en worden gemakkelijk tam. Gras, een emmer water en eventueel een liksteen of mineralenblok, meer heeft een Ouessant niet nodig.
Het is pas noodzakelijk de dieren bij te voeren wanneer het gras op raakt. Wat hooi, wat pulpbrokken of wat schapenbrok. Maar zeker niet te veel. Dan zouden de dieren maar vervetten.

Ziekten komen verder nauwelijks voor. Scrapie en zwoegerziekte zijn nooit vastgesteld. Ook Myiasis bij schapen is bij de Ouessant een zeldzame aandoening, vanwege de structuur van de wol. Onder de wol bevindt zich nog een laag ‘onderwol’, waar vliegen niet graag inkruipen. Alleen bij extreem vochtig en warm weer kan myiasis de kop opsteken. Vanwege deze woleigenschappen dienen Ouessants niet te vroeg geschoren te worden. Pas wanneer de wol enigszins vanzelf loslaat, meestal ergens in juni, zijn de dieren er aan toe. 

Ouessant-schaapjes hebben net als geiten twee lellen langs hun keel hangen. Door hun weelderige wol zijn die lellen vrijwel onzichtbaar. Ervaren schapenscheerders zullen meestal wel weet hebben van de Ouessant-lellen en er netjes omheen scheren, maar voor de zekerheid even waarschuwen kan nooit kwaad. Wie zelf aan de gang gaat, kan de wol rond de lellen met een gewone schaar wegknippen. Scheren kan ook: leg één hand over de lellen en scheer het onbedekte deel weg. Verplaats je hand en de lellen dan nog een paar keer een stukje en scheer steeds de onbedekte wol weg, tot de lellen vrij liggen.

Klik hier voor het artikel Ouessantschaap is meer dan alleen maar klein uit Levende Have, februari 2007

Schapenboek

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier