Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nederlands Bonte Schaap

Lammeren van het Bonte schaap

Herkomst onbekend. Dat zal altijd wel zo blijven. Tenzij genetisch onderzoek ooit een bijzondere link aan het licht brengt. Wellicht komt het Nederlandse bonte schaap voort uit een bont heideschaap. Of kan er verwantschap worden aangetoond met de melkschapen. Maar groter is de kans dat het schaap uit zo’n genetisch rommeltje bestaat, dat het spoor terug amper nog is te volgen.
Vaststaat dat het bonte schaap van oudsher voorkomt in het veenweidegebied en dat het zich pas de laatste tien jaar heeft verspreid over de rest van het land. Het waren vroeger de schapen van de boeren in het veenweidegebied. Niet als middel van bestaan, maar als dieren die het gras kort hielden. Makkelijke beesten, waar je weinig omkijken naar had. Ze liepen op kaaien en in boomgaarden. Het waren geliefde schapen, maar er is wel heel wat ingekruist. Ook de laatste tien jaar wordt het bonte schaap gekruist met Texelaars of Zwartblessen. Soms voor het gemak, of om er wat meer vlees aan te krijgen.

Er zijn naar schatting enkele tienduizenden bonte schapen in Nederland. Houders van deze dieren kunnen zich aansluiten bij de fokvereniging voor het Nederlandse Bonte Schaap (NLBS).

Schapenboek

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier