Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Klauwverzorging bij schapen

Klauwverzorging bij schapen

De hoeven van schapen moeten minstens drie keer per jaar worden gecontroleerd en bekapt. De frequentie hangt af van de ondergrond en het seizoen. Door elke maand de hoeven te inspecteren, kan het moment van bekappen goed worden bepaald.
Na het verwijderen van het vuil tussen de klauwen komen de overtollige hoorngroei, lange punten, losse wanden en dergelijke tevoorschijn. Door het gedeelte tussen de klauwen goed schoon te maken, kan de huid geïnspecteerd worden. Deze mag niet vochtig of ontstoken zijn en mag geen typische geur verspreiden. In dat geval kan er sprake zijn van rotkreupel . Dit komt dan veelal bij meerdere dieren voor.
Mogelijk is de witte lijn - het verbindende weefsel tussen de nagel en de rest van de hoef - gedegenereerd. Dit verschijnsel heet ook wel Shelly hoof .

Behandeling
Verwijder bij het bekappen voorzichtig de overtollige delen. Met een speciale bekapschaar en met een haringkaakmesje wordt de klauw weer in een ‘normaal model’ gebracht. In de losse delen of onder het hoorn kan een ontsteking voorkomen. Dit is geen besmetting met rotkreupel, maar een ontsteking of abces ten gevolge van binnengedrongen vuil.
De ontsteking moet geheel worden weggesneden tot aan de witte lijn met het gezonde weefsel. Er kan een druppel bloed vloeien, maar dat hindert niet. Maak met water en een schoon borsteltje de klauw en de wondjes goed schoon. Maak de klauwen tenslotte droog en ontsmet met een antibioticaspray. Het weggesneden hoorn groeit snel weer aan.
Als de klauwtjes ernstig zijn aangetast, is het verstandig om de dieren enige dagen binnen te houden op schoon, droog stro. Zijn de poten goed opgedroogd, dan kunnen de schapen of geiten weer naar buiten. Soms komt het voor dat de ontsteking ver naar binnen gedrongen is en langs de bovenkant van het klauwtje doorbreekt naar buiten. In dat geval is een veel uitgebreidere behandeling nodig, die beter aan deskundigen kan worden overgelaten.

 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier