Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vachtverzorging bij runderen

Vachtverzorging koe

Een koe wil zichzelf kunnen likken, schuren, krabben en baden. In goede omstandigheden kan de koe daar prima zelf voor zorgen, soms geholpen door andere dieren uit de koppel. Koeien likken elkaar op plaatsen waar ze zelf niet bij kunnen. Hiermee bevestigen ze hun sociale rangorde. Het likken heeft een kalmerend effect. Bovendien worden met dit sociale gedrag parasieten en andere ongerechtigheden uit de vacht verwijderd.

De rundveehouder kan een handje helpen bij de vachtverzorging. ‘Poetsen is voeren’ was vroeger niet voor niets een gevleugelde uitdrukking bij de verzorging van landbouwhuisdieren. Koeien die vertrouwd zijn met hun verzorger, zullen het heerlijk vinden af en toe geborsteld of gewassen te worden. Voor het borstelen voldoen paardenborstels of een eenvoudige werkborstel. Bij het wassen is schoonspuiten met een tuinslang afdoende.

Bij de stalinrichting kan de aanschaf van een automatische koeborstel het overwegen waard zijn. Een koeborstel gaat vanzelf roteren als er een dier tegenaan gaat staan. De borstel helpt tegen jeuk en verwijdert ingedroogde mest, huidschilfers en eventuele parasieten. De meeste koeien zijn gek op deze vorm van massage en vachtverzorging. Sommige kwijlen zelfs van genoegen als ze onder de borstel staan.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier