Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccinatie van runderen

Koeien kunnen worden gevaccineerd tegen verschillende ziektes en aandoeningen. 
Bovine Virusdiarree (BVD) komt wereldwijd voor bij rundvee. Om te weten of jouw koeien drager zijn van BVD kun je ze laten testen. Geadviseerd wordt dragers af te voeren en de koeien die geen drager zijn te laten inenten.
IBR(Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis) of koeiengriep is een zeer besmettelijke virusinfectie bij rundvee. Veel koeien blijken tegenwoordig te weinig afweerstoffen te hebben tegen IBR. Wanneer dit bij jouw koeien het geval is kan het verstandig zijn ze te vaccineren tegen IBR.
Vaccinatie op melkveebedrijven is inmiddels verplicht. Verwacht wordt dat dit vanaf 2020 voor alle rundveebedrijven gaat gelden.
 
Pinkengriep is een besmettelijke luchtweginfectie die vooral in het najaar/winter bij de dieren jonger dan 1 jaar voorkomt en schade aan de longen veroorzaakt. Kalveren kunnen al vanaf een leeftijd van twee weken woren ingeent. Dat is van belang bij kalveren die al op jonge leeftijd pinkengriep krijgen. Er is ook een entstof die pas vanaf een leeftijd van drie maanden kan worden gebruikt.
Pinken die voor het eerst naar buiten gaan zijn gevoelig voor longworm. Als er geen schone wei beschikbaar is, kunnen ze worden gevaccineerd.
Ringworm is een schimmelinfectie die te herkennen is aan ronde, kale plekken op de huid. Het is besmettelijk van dier tot dier (en tot mens). Om ringworm te voorkomen is vaccinatie mogelijk.
 
Ook tegen mastitis kunnen koeien worden ingeënt.
 
In geval van een uitbraak van mond- en klauwzeerkunnen runderen worden gevaccineerd.
 
Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier