Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pinzgauer rund

Pinzgauer rund

Het zeldzame Pinzgauer rund komt uit Zuid Duitsland en Oostenrijk waar het vooral op de bergvoet en de hoger gelegen almen wordt gehouden. Net als de Witrik hebben deze runderen een witte streep over de rug, waarbij de dieren witte voeten mogen hebben en ook de staart is wit.

De runderen komen in twee kleurslagen voor: roodbont en zwartbont. De roodbonte hebben de overhand in de huidige populatie dieren. Pinzgauers zijn rustige runderen die ook sporadisch in Nederland gehouden worden en nog wel eens voor een Witrik worden aangezien. De dieren zijn winterhard en kunnen het hele jaar door buiten gehouden worden en zijn ideaal voor natuur begrazingsprojecten.

Pinzgauers zijn een dubbeldoelras, dat wil zeggen: zowel leverancier van melk als vlees. De huiden van dit ras zijn ook erg geliefd zijn om meubels mee te bekleden, jassen of vloerkleden van te maken. In Oostenrijk wordt het stamboek gevoerd en is het Pinzgauerrund tot nationaal runderras uitgeroepen en daarmee als cultureel erfgoed extra beschermd.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier