Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Klauwverzorging bij runderen

Klauw van een koe

Runderen moeten twee tot drie keer per jaar worden bekapt. Een bezoekje van de klauwbekapper is daarnaast zeker nodig wanneer een van de klauwen, of een klauwhelft, erg lang wordt. Het gewicht wordt dan niet evenredig verdeeld over de klauwen. Ook wanneer de koe kreupel loopt, en dus een poot minder gebruikt, moet ze worden bekapt. Er kan dan sprake zijn van een zoolzweer.
Voor het bekappen van runderen bestaan cursussen, onder meer bij het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld. Daar leert men hoe de klauw in de ideale hoek van 45 tot 50 graden kan worden gebracht en hoe hij een stabiel en vlak draagvlak behoudt. Bij het bekappen wordt los en overtollig hoorn van de klauw verwijderd en worden klauwrand en zool in model gebracht. Tussen de klauwhelften (tussenklauwspleet) wordt ruimte gemaakt, zodat mest en ander vuil gemakkelijk weg kunnen en er minder kans op infecties is.

Buiten- en binnenklauw moeten dezelfde lengte en hoogte hebben. Een voorpoot bekappen verloopt op dezelfde manier als een achterpoot, alleen begint men bij de voorpoot met de buitenklauw en bij de achterpoot met de binnenklauw. Dat heeft ermee te maken dat bij de achterpoten de lange buitenklauw de grootste last draagt en bij de voorpoten de binnenklauw.

Bij klauwaandoeningen is veel vaardigheid, kennis en kunde vereist. De klauwen kunnen zo bekapt worden dat de gezonde klauw de belasting van de aangetaste klauw overneemt. Ook moeten soms randen worden weggesneden, losse delen worden verwijderd, en infecties worden behandeld. Soms kan het nodig zijn een blokje te plaatsen onder de klauw, bijvoorbeeld als het draagvlak van de gezonde klauw niet hoog genoeg is om de aangetaste klauw te ontlasten.
Klauwproblemen kunnen (deels) worden voorkomen door te zorgen dat de koe een droge ondergrond heeft, dus niet voortdurend in de blubber staat. Een harde ondergrond kan zorgen dat de klauwen wat afslijten. Belangrijk is ook dat koeien veel kunnen rusten. Koeien kunnen zonder problemen 12 tot 15 uur liggen, wanneer er ruime en zachte ligplaatsen zijn. Langer dan 1 uur staan per keer (of 2¼ uur per dag) is een te zware klauwbelasting. Een droge en schone omgeving is voor been- en klauwgezondheid een voorwaarde. Water en stoffen als ammoniak en waterstofsulfide kunnen zorgen voor infecties van de klauw.

De bijklauwen van runderen groeien door en moeten soms wat gepeld of bijgesneden worden. Pas dan op dat je niet in het leven snijdt.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier