Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Klauwaandoeningen bij runderen

Klauwen van een koe

Een gezonde klauw staat in een hoek van 45 tot 50 graden. De tussenklauwspleet moet een beetje open staan. Door een goede klauwverzorging (twee tot drie keer per jaar bekappen) kunnen veel klauwaandoeningen worden voorkomen.

Ook het milieu waarin de runderen verkeren speelt een rol. Een vochtig milieu veroorzaakt verweking van het klauwhoorn. Hierdoor kan de klauw minder belasting dragen en wordt hij vatbaarder voor aantasting door bacterien. Bij droogte kan de klauw juist te droog worden en ontstaan er scheurtjes. In potstallen en op andere zachte bodems hebben koeien relatief weinig klauwaandoeningen. Een combinatie met harde ondergrond elders, bijvoorbeeld buiten, zorgt ervoor dat de klauwen genoeg afslijten.

Klauwproblemen doen zich veelvuldig voor bij runderen die langdurig binnen staan, maar ook runderen die buiten lopen kunnen er last van krijgen. Voeding (gezonde penswerking dankzij voldoende structuur in het voer), conditie, erfelijkheid, belasting en slijtage zijn van invloed op de klauwgezondheid.

Drie veelvoorkomende klauwaandoeningen:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier