Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Identificatie en registratie van runderen

Oormerk bij koe

De identificatie en registratie van dieren is opgenomen in een speciale regeling. Daarin staat waaraan een houder van dieren en dus van koeien moet voldoen. Ben je net begonnen met het houden van koeien? Dan moet je dat zo snel mogelijk melden bij rvo.nl. Je krijgt dan een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer). Officieel moet je dat binnen drie dagen nadat de koeien bij jou zijn aangekomen, hebben geregeld. Ook moet je je koeien aanmelden bij het identificatie en registratiesysteem van de overheid (I&R). Verder moet je ervoor zorgen dat je koeien in beide oren een oormerk dragen. Oormerken kun je aanvragen bij een geregistreerde leverancier.
De Europese regeling staat een injectabele transponder toe als alternatief, mits het gaat om dieren die niet in de voedselketen terecht komen (zie bijlage). Maar dan moet Nederland dat wel hebben geregeld en dat is tot dusver niet het geval.

Mist je koe een oormerk, dan kun je zelf een vervangend oormerk aanvragen bij een geregistreerde leverancier van oormerken. Zijn beide oormerken verloren gegaan? Dan moet de NVWA de koe opnieuw oormerken in doen.

Voor vragen over dierregistraties kunnen dierhouders terecht op rvo.nl of bellen met : 088 - 042 42 42

Overige (algemene) regelgeving:

Zie ook wiki: Kijk eens, zonder oormerken!

Terug naar:  

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier