Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

IBR of koeiengriep

Koeiengriep of IBR kan plotseling optreden bij meerdere dieren tegelijk, vooral bij vaarzen en volwassen koeien. De kans op besmetting neemt toe bij de aanvoer van nieuwe dieren. Er is vaccinatie mogelijk tegen IBR. Vanaf 2018 wordt vaccinatie verplicht.

De verschijnselen van IBR zijn tranende ogen met veel neusslijm, luchtwegprobleen, hoge koorts, sloomheid, sterk vermageren en zelfs sterven. Drachtige dieren kunnen door de hoge koorts verwerpen. Opvallend is dat de vaarzen en koeien met IBR niet hoesten. Dit is een groot verschil met pinkengriep- en een longworm-infectie.

Soms verloopt een koeiengriep infectie heel mild: de veehouder merkt er niets totdat uit onderzoek van de melk blijkt dat er iets aan de hand is. Bij het optreden van duidelijke verschijnselen of bij een duidelijke verdenking is het belangrijk om met de dierenarts een diagnose te stellen en de ernst van de infectie in te schatten.

Bestrijding IBR
IBR is niet besmettelijk voor de mens. Maar vanwege de economische schade is er toch een bestrijdingsprogramma opgezet. Dat is in 2018 van kracht geworden voor melkveebedrijven. De kern van de aanpak is vaccinatie. Om vrij te worden van IBR is het nodig alle dieren die ooit een infectie doorgemaakt hebben, af te voeren. Afvoeren van deze dieren wordt echter niet verplicht.
Naar verwachting komt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in 2020 met regelgeving voor de bestrijding van IBR, die geldt voor álle rundveebedrijven.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier