Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hittestress bij runderen

Koeien houden van temperaturen tussen -5°C en 18°C.Bij een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid van 60-80 procent heeft een koe al last van de warmte. Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie een koe gebruikt om zichzelf te koelen. Eigenlijk heeft de koe dan dus meer voeding dan normaal nodig om in die energie te voorzien. Maar als koeien het te warm hebben, gaan ze juist minder eten. Pensverzuring en een teruglopende melkgift zijn het mogelijke gevolg. Hittestress is bovendien niet fijn voor het dier.

Koeien met hittestress grazen nog maar heel weinig, drinken veel en rusten voortdurend. Door de geringe grasopname geven ze veel minder melk. Vaak hebben ze nog wel trek in krachtvoer, maar daardoor ligt een verstoorde balans tussen ruw- en krachtvoer en daarmee pensverzuring op de loer. Nog minder eetlust is daarvan het resultaat: een neerwaartse spiraal. Ook een verminderde conditie en weerstand zijn het gevolg van hittestress. Daarom is het zaak om koeien bij erg hoge temperaturen aan het eten te houden.

Koeien zijn gebaat bij schaduwplekken in hun weiland. Kan dat niet geboden worden, dan kunnen de koeien bij al te hoge temperaturen beter overdag naar binnen en ’s avonds en 's nachts naar buiten. Let op de tekenen dat het te warn is: koeien die niet meer lekker grazen, gaan hangen in de wei of 'vergaderplekken' houden. Verder hebben koeien bij warm weer volop fris water nodig, extra zout en extra ruwvoer zoals hooi. Om ze een gezonde eetlust te laten houden kunnen de dieren een beetje verwend worden met soja of nog beter bierborstel. Dus geen ijsjes voor de koeien of meer fruit, maar juist een gezond rantsoen met veel water. 

Of koeien voldoende drinken kan worden gecontroleerd door ze goed te observeren, en vooral te kijken naar die dieren die lager in rangorde staan.

  • Duiken die koeien of zelfs een groter deel van de koppel direct bij binnenkomst in de eerste de beste waterbak? 
  • Staan de dominante koeien tijdens hete dagen vooral om de waterbakken en waar staan de rangorde lage dieren in dat geval? Kunnen zij ook bij een drinkbak?
  • Kan een koe die drinkt, drinken naar behoefte of wordt ze vrij snel verjaagd door een koppelgenoot?

Wanneer blijkt dat bepaalde koeien te kort komen, dan kan het zin hebben het aantal waterpunten of waterbakken uit te breiden.

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier