Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hereford

Hereford koeien

De Hereford koe is een bijzonder taai runderras dat probleemloos zomer en winter buiten kan blijven. Deze runderen hebben een vriendelijk en rustig karakter. De Hereford komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Engeland en is nog steeds erg populair en met meer dan vijf miljoen runderen in vijftig landen wereldwijd verspreid. Daarbij gaat het in veel gevallen om Herefords waar andere rassen ingekruist zijn. De traditionele Hereford, compact en met korte poten, bekend om z'n hardheid en soberheid, is in de minderheid.
 

Koeien in de weiden van de lage landen

De Hereford is overwegend rood van kleur, met een witte kop, witte buik, een witte aalstreep van nek tot en met schouders, witte sokken en een witte kwast aan de staart. Er bestaan ook zwarte Herefords, maar daarbij gaat het vrijwel altijd om een kruising met de Aberdeen Angus. Aan het goed bespierde lichaam herkent men de vleeskoe. Het Hereford rund is geschikt voor een extensieve manier van houden. De moederkoe kan in de wei afkalven en en zal dankzij haar prima moedereigenschappen haar jong goed verzorgen. Wel is er enige kans op vaginale prolaps/verzakking. Deze aandoening lijkt erfelijk bepaald.

Polled Hereford
Omdat boeren liever geen gevaarlijk geachte hoorns op hun dieren zien, is er van oudsher veel gefokt met hoornloze dieren. Daardoor zijn er hoornloze varianten (‘polled’) van gehoornde rassen ontstaan, zoals de Polled Hereford. Ongehoornde koeien zijn bij liefhebbers van dit ras ruim vertegenwoordigd. Maar er bestaan net zo goed fervente aanhangers van de gehoornde Hereford. De keuze berust vooral op emotionele en esthetische gronden.

In 1993 is de Dutch Hereford Society opgericht door veertien Herefordfokkers.

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier