Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fries Hollands vee

Fries Hollands stiertje

Het Fries-Hollands vee was lange tijd dé melkveestapel in Nederland. Het ras is ontstaan doordat Friese en Noord-Hollandse boeren hun Nederlandse koeien gingen selecteren op melk. Toen tussen 1744 tot 1756 in zeer korte tijd meer dan 100.000 koeien stierven vanwege de veepest, zijn er ook dieren vanuit Jutland en Duitsland ingezet. Na een aantal generaties van gerichte selectie was deze nieuw opgezette populatie zwartbonte koeien uitgegroeid tot een zeer populair melkrijk rundvee ras, het Fries-Hollands. rundvee.

Vanwege de KI zijn er heel veel kruisingen tot stand gekomen en de laatste kwart eeuw van de vorige eeuw is de Nederlandse koe mede doordat hij is gekruist met Amerikaans zwartbont steeds groter geworden. Dat Amerikaans zwartbont is vooral bekend onder de naam Holstein Frisian. Een Amerikaans fokproduct met veel Fries-Hollands koeienbloed in de aderen. De Holstein Frisian kreeg via import van sperma ook in Nederland voet aan de grond en groeide hier uit tot de hedendaagse supermelkkoe. Gesproken wordt over de Holsteinisering van de Nederlandse veestapel.

Enkele melkveehouders en enthousiaste fokkers hebben het Fries Hollandse ras in ere gehouden. Het grote verschil tussen de zwartbonte Holstein Friesians en het Fries Hollands ras is de grootte. De Fries Hollandse koe is kleiner, maar wel breder dan de Holstein Friesians. Dit geeft de koe een compacte uitstraling. Het zijn krachtige, zogeheten dubbeldoel koeien, zowel geschikt voor het geven van melk als het produceren van vlees.

Fries Hollandse koeien gaan efficiënt met hun voeding, hebben sterke benen en klauwen, een passende bespiering, en een solide uier met goed gevormde en goed geplaatste spenen, en een kruishoogte van ongeveer 138-142 cm. De gemiddelde melkproductie van de Fries-Hollandse koe bedraagt 7.000 kg per jaar (variërend van 5.500 kg op rantsoenen zonder krachtvoer tot meer dan 9.000 kg op intensievere rantsoenen).
Gras voert in de meeste rantsoenen de boventoon. De gematigde productie van melk per dier wordt gecompenseerd door een prima vruchtbaarheid en betere vleesproductie, en haar specifieke geschiktheid voor weidegang. Deze eigenschappen maken deze koe populair in landen als Ierland, Engeland en Nieuw-Zeeland.

Van het Fries-Hollands vee waren in september 2019 ruim tweeduizend vrouwelijke fokdieren in het stamboek ingeschreven.

Er is een officiële website van de Vereniging voor de fokkerij van het Fries-Hollands rundveeras KLIK HIER.

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier