Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dahomey

Dahomay minikoe

Hoewel afkomstig uit het West-Afrikaanse Benin, voormalig Koninkrijk van Dahomey, waar ze van oudsher graasden in een lagunelandschap, gedijen de kleine Dahomey runderen goed op Europese bodem. Ze zijn taai, hebben een hoge levensverwachting en kunnen zomer en winter buiten.
Kenmerkend zijn de blauwe tong en mondholte (bij de zwarte dieren), een bijna onzichtbaar uier buiten de zoogtijd, een goed ontwikkeld moederinstinct, en een grote behoefte aan ruwvezel.

Koeien in de weiden van de lage landen

Met een schofthoogte van maximaal 110 (stier) en 100 centimeter (koe) zijn ze beduidend kleiner dan de koeien die we nu gewend zijn. Toch ogen ze niet exotisch en passen ze goed in ons landschap. Stieren zijn niet zwaarder dan 350 kilo en de koe heeft een maximum gewicht van 260 kilo (ongeveer de helft van een volwassen Hollandse koe).

Het Dahomey dwergrund is harmonisch gebouwd, heeft heldere, levendige ogen, een rechte rug, een staart met een lang behaarde kwast die tot aan de grond reikt, en lichte, naar voren gebogen horens met donkere punten. Bij oudere dieren zijn de horens iets naar beneden gebogen.
Alhoewel de meeste dieren zwart zijn, komen er inmiddels ook (zoals in het land van oorsprong) anders gekleurde dieren voor. Dit varieert van effen vaal, grijs, rood, roodbruin tot koebont. Er komen zelfs Dahomey runderen voor met een blaarkop- en een lakenvelder aftekening.
De Dahomey is zeer geschikt als hobbykoe op paardenweiden en andere kleine stukken weiland, maar ook voor landschapsonderhoud.
Alle Dahomey koetjes in Nederland en Belgie en een klein aantal uit Duitsland zijn ondergebracht in het Nederlands Dahomey Dwergrundvee Stamboek (ongeveer 50 geregistreerde fokkers met iets meer dan 200 dieren).

Heb je zelf koeien en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier