Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Anaplasma bij runderen

Ook runderen kunnen, net als paarden, schapen en geiten, via een tekenbeet worden besmet met de bacterie die anaplasma veroorzaakt. Er wordt ook wel gesproken over anaplasmose. De verschijnselen zijn koorts en soms luchtwegklachten. Ook geven de koeien minder melk en als de koe drachtig is, is er kans op een abortus. Behandeling met antibiotica is mogelijk.

Ongeveer vier procent van de teken in Nederland is besmet met anaplasma. Een besmetting kan worden aangetoond met bloedonderzoek en behandeld met antibiotica. Beter is het een tekenbeet te voorkomen. Weilanden die grenzen aan hoge begroeiing en bosjes vormen een risico. Dat zijn plekken waar teken zich graag ophouden. Haal de bomen en struiken niet weg. Ze zijn belangrijk al beschutting tegen de zon. Zorg er wel voor dat de koeien op enige afstand blijven en niet door de bosjes kunnen lopen.

Twijfel je of je koe besmet is geraakt door een tekenbeet, dan kun je haar laten testen. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een test waarmee een besmetting met de bacterie anaplasma phagocytophilum kan worden aangetoond.  

Terug naar: 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier