Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vorwerk

Vorwerk kippen

’Goldvogel’ is de bijnaam van het Vorwerkhoen in Duitsland, het land van herkomst. De goudgele kleur bezorgt het ras een bijzonder voorkomen, hetzelfde getekend als de zwartwitte Lakenvelder, maar dan met een warmere en nog wat luxere uitstraling.

Het zwart-wit van de Lakenvelder was ook precies de reden waarom Oskar Vorwerk in de negentiende eeuw ging fokken op een andere kleur. Het wit werd hem te makkelijk grauw, de Lakenvelder kippen maakten een smerige indruk, vond hij. Waarom het wit niet vervangen door een andere kleur? Vorwerk haalde er gele Orpingtons en gele Ramelsohern bij. Ook voegde hij nog wat blauwe Andalusiërs toe om de lichaamsbouw van de Lakenvelder te verbeteren. Het resultaat: niet alleen een wat minder besmettelijk verenkleed, maar ook een prettige kip die weinig eisen stelt aan zijn leefomgeving.

Kippenboek in prijs verlaagd

 

Vorwerkkippen lopen het liefst los
De Vorwerkkippen kunnen prima in een afgesloten ren worden gehouden, maar los lopen in de wei en op het erf doen ze het liefst. Ze zijn goed in staat hun voedsel bij elkaar te scharrelen en hebben in de vrije ruimte weinig aanvullend voer nodig. Kortom, een kip die zich goed zelf kan redden. Ze kunnen tegen een stootje. Dat geldt ook voor de kuikens: ze groeien snel op en zijn robuust. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat Vorwerkkippen redelijk kunnen vliegen. Geregeld kortwieken voorkomt dat ze er vandoor gaan.

Uitstekende leggers
De hennen zijn uitstekende leggers, zo’n 170 eieren per jaar. Ze leggen witte eieren en vaak ook in de winter. De dieren zijn zeer actief en levendig maar kunnen met wat moeite tam worden gemaakt. Ze worden niet gauw broeds. De haan weegt tussen de 2,5 en drie kilo, de hen tussen de twee en de 2,5 kilo. Er bestaat ook een krielvorm van de Vorwerkkip. Net als de Lakenvelder kip in Nederland behoort de Vorwerk kip in Duitsland tot de zeldzame rassen.

Zoek je een fokker? Neem contact op met de Lakenvelder-Vorwerk club

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier