Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeding van kuikens

Pasgeboren kuikens kunnen nog enige tijd zonder voedsel. Ze hebben voedingsstoffen meegekregen via het ei. Dat is maar goed ook, want de eieren in een nest komen nooit allemaal tegelijk uit. Dus moeten de kuikentjes op de geboorte van de rest wachten, totdat de kloek met haar kuikens van het nest gaat om naar voedsel te zoeken. Verstoor dit proces niet. Het is belangrijk dat dit allemaal zo natuurlijk mogelijk verloopt. Zorg er wel voor dat zodra de kloek met kuikens van het nest komen, er voldoende water staat en een bakje met opfokvoer voor kuikens tot en met zes weken. Het water kun je het beste aanbieden in een laag schaaltje, zodat de kuikens er niet in kunnen vallen. Als je het voer aanbiedt en de moeder eet ervan, dan zal ze het kuiken een signaal geven dat het ook moet eten.


(advertentie)
Anymal

Opgroeiende kuikens hebben speciaal voer nodig. Ze hebben veel eiwit nodig en zijn daarom niet gebaat bij veel graankorrels. Groei is het gevolg van een snelle toename van eiwit bevattende weefsels (spieren, organen en veren). Calcium, fosfor en andere mineralen worden voor een groot deel vastgelegd in het skelet. Er wordt vrij weinig vet gevormd.

Het vastleggen van eiwit en mineralen tijdens het groeiproces vraagt een aanpassing van de voeding. Deze bouwstoffen hebben gemeen dat ze niet door andere stoffen in het lichaam worden aangemaakt. Alles moet dus uit de voeding komen.
Omdat ten opzichte van hun hoge behoefte de voedselopnamecapaciteit van groeiende kippen vooral in de eerste zes weken relatief laag is, moet de concentratie eiwit en mineralen relatief hoog zijn.

Opfokvoer
Voor deze periode zijn speciale opfokvoeders verkrijgbaar met een eiwitpercentage van 18 tot 22 procent. Na zes weken kunnen de kuikens in enkele dagen overschakelen op opfokvoer met ongeveer 18 procent eiwit.
Deze voeders voor de opfokperiode worden ook wel aangeduid met opfokvoer 1 en opfokvoer 2. Vanaf ongeveer 20 weken kunnen de hennen over op legvoer. Als de leg eerder opgang komt, kan ook eerder legvoer worden aangeboden.

Tips voor voeding van opgroeiende kuikens:

  1. Begin in ieder geval in de eerste zes weken met een opfokvoer met minimaal 18 procent eiwit.
  2. Voer in de eerste zes weken niet teveel bij (granen, restjes eten) om verdunning van het eiwit in het rantsoen te voorkomen.
  3. Voer geen legvoer tijdens de opfokperiode.
  4. Een extra calciumbron is aan te raden.
  5. Water is cruciaal, zorg voor schoon drinkwater.

​Voor jonge kippen is speciaal strooivoer verkrijgbaar bestaande uit grof gemalen graan. Men noemt het wel Kuikenzaad I (zeer fijn) en Kuikenzaad II (iets grover gemalen). Dit stimuleert het natuurlijke gedrag om te zoeken naar voer. Gebruik dit vooral in het begin echter zeer matig in verband met het lage eiwitgehalte. Granen bevatten gemiddeld maar 10 procent eiwit. Wanneer veel graan wordt opgenomen gaat dit ten koste van de opname van het speciale kuikenvoer. Hetzelfde geldt overigens voor het voeren van etensresten zoals gekookte aardappelen en pasta.

Voor het ontwikkelen van een goed skelet is calcium cruciaal. Samen met fosfor vormt dit mineraal het hoofdbestanddeel van het botweefsel. Complete opfokvoeders bevatten voldoende van deze mineralen. Ook hier geldt dat zeker in het eerste deel van de groeiperiode het bijvoeren van grote hoeveelheden graan en etensresten de balans in het rantsoen kan verstoren. Legvoer is ongeschikt in de opfokperiode. De grote hoeveelheid calcium in dit voer (tot meer dan 3 procent) is noodzakelijk voor de eierschaalvorming. Een zelfde hoeveelheid calcium in de opfokperiode leidt bij opgroeiende leghennen echter tot afwijkingen in botgroei, verstoring van de opname van andere mineralen, nierfalen en zelfs sterfte.
Het kan overigens geen kwaad om al in een vrij vroeg stadium een extra calciumbron ter beschikking te stellen in de vorm van fijn gemalen schelpen. De schelpen die in de handel zijn, kunnen voor kuikens eerst nog even met de hamer wat fijner geslagen worden.
Maagsteentjes (soms ook wel grit genoemd) zijn geen calciumbron. Voor kippen zijn deze steentjes belangrijk voor het functioneren van de spiermaag waarin het voedsel verkleind wordt. Ook hier geldt dat de grootte van het materiaal moet worden aangepast aan de opname capaciteit van de dieren. Een beetje grof rivierzand in het hok is in de eerste weken voldoende.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier