Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Salmonella pullorum

Vooral kuikens zijn het slachtoffer van een besmetting met salonella pullorum. Zij gaan rond de derde levensweek vrij plotseling en massaal dood. De bacterie wordt in Nederland sporadisch aangetoond. In 2016 waren er twee gevallen bij hobbypluimvee. Ook in 2012 was er een melding van een besmetting bij hobbypluimvee.
 
Volwassen dieren die besmet zijn, worden meestal niet ziek. Wel kunnen zich veranderingen aan de eierstokken en levers voordoen. Als ze wel ziek worden, gaan ze minder eieren leggen. Ook kunnen de kippen aan de ziekteverschijnselen overlijden.
 
De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella enterica subspecies enterica serovar Gallinarum biovar Pullorum (in de praktijk Salmonella Pullorum genoemd). In tegenstelling tot de meeste andere Salmonella’s die bij pluimvee voorkomen, is deze “gastheerspecifiek“. Dat wil zeggen dat de bacterie bij diersoorten anders dan hoenderachtigen niet goed aanslaat. Ook bij mensen is er een zeer gering risico om ziek te worden van de bacterie. De ziekte is vooral van belang bij kippen, maar wild gevogelte vormt in Europa waarschijnlijk het belangrijkste reservoir.
 
De bacterie verspreidt zich vooral van moederkip op kuiken via het ei, maar verspreiding via mest en stof is ook mogelijk. Ongedierte kan een rol spelen in de verspreiding.

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier