Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ronquieres

Ronquières

Twee broers, Boudewijn en Bruno Goddeeris uit Vlaanderen, stelden de toekomst van het uitgestorven gewaande Ronquières-kalkoen veilig. De fokkers hebben bovendien, door toeval én selectie, twee eeuwenoude kleurvariëteiten weer tot leven gewekt. Het is het enige kalkoenenras dat nu in vijf kleurslagen is erkend: patrijs, geelschouder, vaal, wit en hermelijn.

Iedereen dacht dat de Ronquières-kalkoen was verdwenen. Opgegeten tijdens de barre oorlogsjaren van 40-45, meegenomen door de Duitsers, die verder fokten met de Hermelijnkleurigen onder de naam Cröllwitzer. Maar dan blijken er, tientallen jaren later, tot veler verrassing nog een paar authentieke exemplaren over. Nazaten van ‘onderduikers’. Met dank aan een paar boeren, die het kennelijk niet over hun hart konden verkrijgen om zulke prachtige dieren in de pan te doen.

Een kalkoen met geschiedenis, zo valt dit ras wel samen te vatten. Weinig kalkoenen hebben zo'n stamboom als deze. Het zijn zuivere dieren. De selectie is gericht op de oorspronkelijke kenmerken. Dat houdt onder meer in dat de Ronquières kunnen vliegen. Niet voor iedereen even prettig, deze eigenschap, maar de gebroeders Goddeeris willen de Ronquières graag houden zoals ze van oudsher zijn. Aangename dieren ook, dieren die meer contact leggen met de mens dan bijvoorbeeld kippen. Charmante dieren bovendien, dat zie je aan de haan als hij de hen het hof maakt. Hij gaat lange tijd paraderen, voordat hij de hen betreedt. Gewone hanen springen er gelijk bovenop.

De historische Ronquières zijn niet te vergelijken met de kalkoenen uit de bio-industrie. Die zijn speciaal gemaakt voor de vetmesterij. Die dikke breedborst-kalkoenen, veelal gefokt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, kunnen niets meer: ze kunnen niet vliegen, zijn zelfs niet meer in staat tot geslachtsgemeenschap. De voortplanting is geregeld via kunstmatige inseminatie Het vlees van die industrie-kalkoenen is opgepept, korrelig en heeft geen vezelstructuur. De Ronquières  daarentegen zijn een delicatesse. Toch is het maar goed dat men zelfs in tijden van nood de verleidingen van het overheerlijke vlees heeft kunnen weerstaan. Anders was het echt gedaan geweest met deze unieke kalkoen.(1)

(1) Ronquieres overleefden barre tijden, Levende Have februari 2011

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier